x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/BUSINESS - INFO

ECONOMIC/BUSINESS - INFO

03 Mar 2005   •   00:00

4 martie 2005

Comert - Exporturi in crestere

In ciuda aprecierii leului, exporturile romanesti au atins 1,5 miliarde de euro in luna ianuarie a acestui an, inregistrand o crestere de 23,9% fata de ianuarie 2004. Aceasta crestere a avut loc intr-o perioada in care leul s-a apreciat fata de euro si dolar, principalele piete europene au avut o crestere limitata, iar conditiile atmosferice au fost defavorabile operarii in porturile maritime, se arata intr-un comunicat transmis de Departamentul de Comert Exterior. (Daniela Ivan)

Lansare - Cumparaturi la DoMoLand

In premiera pentru piata din Bucuresti, reteaua de magazine DoMo a lansat joi, 3 Martie 2005, noul concept DoMoLand. Situat in Complexul Comercial Lujerului, DoMoLand expune pe aproximativ 1.100 mp si ofera clientilor un numar de peste 1.500 de articole, atractia fiind zonele dedicate produselor din categoriile: IT-Multimedia, Home-Cinema, Wide-TV si Hi-Fi, cat si Super-Promotiile din fiecare luna. Reteaua magazinelor Domo se intinde in peste 64 de orase ale tarii, suprafata comerciala totala depasind 42.000 mp.

OMV - Motorina Euro 5, Premium Diesel

Prima companie din Romania care comercializeaza motorina Euro 5, Premium Diesel este OMV. Compania isi mentine, astfel, pozitia de lider in inovatie pe piata locala de carburanti. Noul carburant Euro 5 contine doua tipuri de aditivi - Coldex, in perioada de iarna, si P3. Datorita acestui proces de aditivare, Premium Diesel creste performantele masinii, protejeaza motorul autovehicului si reduce consumul de ulei si de carburant. Noul Premium Diesel va fi disponibil in toate statiile de distributie OMV din Romania la acelasi pret cu cel al motorinei Euro 4, comercializate pana acum.

Executiv - Impozite amanate

Majorarile de impozite, pe care executivul le-a anuntat deja, ar putea intra in vigoare cu o luna mai tarziu decat data preconizata initial, adica de la 1 mai, in cazul in care Codul Fiscal nu va fi modificat pana la inceputul lunii aprilie, a afirmat ieri primul ministru, Calin Popescu Tariceanu. "Este posibil sa modificam Codul Fiscal dupa 1 aprilie, iar, in acest caz, impozitele se majoreaza de la 1 mai. Nu exista o data limita dincolo de care aceste masuri sa nu poata fi aplicate", a aratat premierul. (Aniela Nine)

DATORII. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va recupera 254 de milioane de dolari de la persoane care au indeplinit functii de conducere in cadrul unor societati debitoare falite. Conform hotararilor judecatoresti, acestia sunt obligati sa achite AVAS, din averea personala, suma de 252,2 milioane de dolari. AVAS colaboreaza cu diferite institutii privind persoanele ale caror bunuri si venituri vor fi monitorizate. Dintre cele 702 cereri formulate de AVAS, instanta a acceptat 215 cereri, a respins 62, iar 425 cereri se afla in faza de judecata. (Elena Stan)

INVESTITII. Regia Nationala a Padurilor (RNP) a planificat pentru acest an investitii de peste 1.400 de miliarde de lei, sumele provenind atat din fonduri proprii, cat si din surse atrase, a declarat directorul general al RNP, Simion Maftei. "Exista cabane care sunt folosite doar pentru vanatoare in perioada sezonului respectiv si care ar putea aduce mai multi bani", a mentionat Maftei. Anul trecut, veniturile obtinute din activitatile de vanatoare au atins circa 3 milioane de euro, iar pentru 2005, acestea ar urma sa creasca pana la 3,6 milioane de euro. RNP administreaza in prezent o suprafata de 4,2 milioane de hectare de padure, care ar putea sa scada pana la 2,8 milioane de hectare dupa finalizarea retrocedarilor.

VALUTA. Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au avansat in luna februarie cu 738,8 milioane de euro, depasind pragul de 12 miliarde de euro, in principal in urma cumpararilor de valuta, se arata intr-un comunicat al BNR. Intrarile au fost de 1,41 miliarde de euro, in timp ce iesirile au totalizat 675,4 milioane de euro. Intrarile au avut la baza atat achizitiile bancii centrale pe piata valutara, cat si unele venituri din administrarea rezervei internationale si modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale. Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone, iar valoarea sa a crescut la 1,11 miliarde de euro. Astfel, rezerva internationala a BNR (aur plus valuta), de 12,007 miliarde de euro, a ajuns la 13,11 miliarde de euro.
×
Subiecte în articol: economic miliarde milioane