x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC - Stirile zilei 11 mai 2004

ECONOMIC - Stirile zilei 11 mai 2004

11 Mai 2004   •   00:00

Britanicii suparati de lohn-ul romanesc

Sindicatele britanice ale textilistilor protesteaza fata de decizia unuia din cei mai mari producatori mondiali de fire de a-si inchide fabricile din Scotia, pentru a muta productia in Romania, unde mana de lucru este mult mai ieftina. Peste 100 de angajati isi vor pierde slujbele, in momentul in care compania Coats isi va inchide si ultima fabrica din Glasgow, spre sfarsitul anului, pentru a se muta intr-un oras din Transilvania. (Voichita Tudor)

BCR si CEC, vandute in 2005

Privatizarile BCR si CEC vor fi incheiate anul viitor, iar participatia statului in sistemul bancar va fi redusa semnificativ, se arata in mesajul premierului Adrian Nastase transmis participantilor la conferinta „Banking On Romania". BERD si IFC au achizitionat 25% din actiunile BCR. Oficiali ai Executivului au declarat recent ca statul va lansa in acest an un anunt pentru vanzarea a inca 25% din capitalul bancii. Anuntul pentru privatizarea CEC ar putea fi publicat in luna martie din 2005, in calendarul operatiunilor premergatoare figurand luna septembrie 2004 ca termen limita pentru selectarea consultantului.

Impozite in trei trepte

Sistemul de impozitare va fi modificat, de anul viitor, prin reducerea numarului transelor de la cinci la trei, a declarat Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor. El a mai spus ca nu va fi modificata cota maxima de impozitare de 40% nu va fi modificata, insa va fi diminuata cota minima de impunere, de 18%, la un nivel care nu a fost inca stabilit. In prezent exista cinci cote de impunere pentru veniturile 18%, 23%, 28%, 34% si 40%, care se aplica in functie de nivelul veniturilor. (Daniela Ivan)

Bancile pun ochii pe populatie

Reprezentantii bancilor apreciaza ca institutiile de credit trebuie sa se orienteze spre sectorul retail pentru a gasi noi surse de profit, in conditiile in care creditarea firmelor mari nu mai permite obtinerea unor marje de profit ridicate. „Piata retail ofera inca oportunitati de crestere ridicate, intrucat nivelul disponibilitatilor populatiei este in crestere. De asemenea, ponderea in PIB a imprumuturilor populatiei este de 4% in Romania, comparativ cu 12% in Europa Centrala si de Est si 49% in zona euro", a declarat, ieri, Nicolae Danila, presedinte executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR).

UREX intra in reorganizare judiciara

Tribunalul Gorj a decis, ieri, ca uzina de reparatii UREX Rovinari sa intre in reorganizare judiciara. Aceasta va fi administrata temporar de o firma privata. Cateva sute de muncitori aflati in greva de aproape o luna au asistat la procesul de la Tribunalul Gorj, intentat de Directia Finantelor Publice, care a solicitat reorganizarea judiciara din cauza datoriilor acumulate de uzina catre bugetul de stat. Angajatii spera ca noul administrator al uzinei sa-l numeasca in functia de director general pe Emil Huidu, demis in urma cu un an de patronul UREX Alexandru Crisan. (Catalin Budescu)
×
Subiecte în articol: economic