FMI - Finantele vor face executari silite
Ministerul Finantelor va initia proceduri de executare silita impotriva a sase companii private si va cere deschiderea procedurii de faliment impotriva a trei alte firme ale caror arierate bugetare s-au majorat cu peste 20 miliarde lei in primul semestru, potrivit angajamentelor asumate de Romania in acordul cu FMI. Statul va cere executarea silita a firmelor Roman, Rompetrol, Rieni Drinks, Constructii Feroviare Moldova, Terom si Nitramonia si deschiderea procedurii de faliment la societatile Atlas Gip, Dionisos si Novatex. Societatea Rompetrol SA nu are in prezent datorii catre bugetul de stat. "La sfarsitul lunii iunie, compania avea taxe si impozite neplatite la bugetul de stat in suma de 17,5 miliarde de lei, dar in prezent este la zi cu plata acestor obligatii", au aratat oficialii grupului.
Privatizare - Alte oferte pentru Tractorul
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este gata sa cedeze contractul de privatizare al uzinei Tractorul Brasov unei alte companii daca actualul cumparator, grupul italian Landini, nu va trece la efectuarea transferului dreptului de proprietate asupra uzinei brasovene in termen de 15 zile de la publicarea actului normativ in monitorul oficial. Conform AVAS, institutia a primit oferte de preluare a fabricii de tractoare de la un grup de 5-6 firme romanesti si straine care sunt gata sa formeze un consortiu pentru preluarea societatii. Totodata, un alt doritor care a depus la AVAS o oferta concreta este compania MY-O Semanatoarea. (Catalin Budescu)
AVAS - Electroputere, scoasa la vanzare
Una dintre cele mai grele privatizari pe care AVAS va trebui sa o duca la bun sfarsit in aceasta toamna o reprezinta trecerea in proprietate privata a companiei Electroputere Craiova. In acest moment, autoritatea se afla in pline negocieri cu firmele General Electric, Siemens, Bombardier si salariatii societatii oltene. Mircea Ursache, presedintele AVAS, a declarat ca "din societate au fost disponibilizati circa 600 de angajati care vor primi plati compensatorii, iar contractul de vanzare-cumparare pentru Electroputere Craiova urmeaza sa fie semnat in jurul datei de 30 octombrie anul curent". Capitalul social al companiei Electroputere este 122,9 miliarde de lei, iar AVAS detine circa 62,46% din societate, restul actiunilor fiind in proprietate privata. (Catalin Budescu)Citește pe Antena3.ro