x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 24 august 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 24 august 2004

24 Aug 2004   •   00:00

Mobifon - Un milion de numere noi

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a suplimentat cu un milion de numere resursele de numerotatie ale Mobifon, operatorul retelei de telefonie mobila Connex, informeaza un comunicat al institutiei. In acelasi timp, compania Voxline Communication a mai primit alte 10.000 de numere destinate furnizarii de servicii de telefonie fixa in Bucuresti. In plus, compania va furniza servicii de acces la retele de date si Internet, prin cartele virtuale si servicii de televotare, prin intermediul a 3.000 de numere.

Controale - Nereguli in unitati alimentare

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) au controlat in luna iulie 17.000 de unitati de alimentatie publica, de cazare, dar si centre de plasament, tabere de odihna, scoli si camine speciale. Cu aceasta ocazie au fost aplicate amenzi in valoare de peste 11 miliarde de lei si au fost retrase sapte autorizatii sanitare de functionare si 186 de unitati controlate au fost suspendate. Mai mult de 11.000 de kilograme de alimente si 426 de litri de bauturi alcoolice si nealcoolice au fost scoase din consum, intrucat nu aveau elemente de identificare, iar termenele de valabilitate erau expirate.

Contributii - Pensii private din 2008

Angajatii societatilor de stat sau particulare isi vor plati contributiile sociale pentru pensii si la un sistem privat care va functiona in paralel cu cel public, potrivit proiectului de lege privind fondurile de pensii administrate privat, dezbatut, ieri, de deputatii din Comisia pentru munca. Presedintele acestei comisii, deputat Smaranda Dobrescu, a declarat ca legea va intra in vigoare din ianuarie 2008. De la aceasta data toti angajatii cu varsta pana la 35 de ani vor fi obligati sa se asigure in sistemul privat, unde vor plati 2% din salariu in primul an. Dupa 10 ani, contributia lor va creste la 6 la suta, diferenta pana la 11 procente ramanand Casei Asigurarilor Sociale, adica sistemului public. Angajatul nu plateste nimic in plus, dar contributia lui va fi din ce in ce mai mare in sistemul privat si din ce in ce mai mica pentru sistemul public. Totodata, el va avea doua pensii - cea privata, mai mare decat cea publica.

Masura - Sase fabrici de lemn, inchise

Autoritatile au dispus incetarea activitatii a sase unitati din industria prelucrarii lemnului care nu respectau prevederile legale in domeniu si au aplicat amenzi de 2,5 miliarde de lei. Cele sase societati pentru care s-a dispus incetarea activitatii sunt SC Badofor SRL, AF Rata (ambele din comuna bacauana Agas), SC Explovioli SRL, SC Anreti SRL, AF Pascu Florentina (toate trei din comuna bacauana Palanca) si SC Izvion SRL Moisei (din judetul Maramures).

Septembrie - Se scumpeste taxiul

De saptamana viitoare vom plati cu 12%-15% mai mult pentru o plimbare cu taxiul. Astfel, in Bucuresti, tariful practicat de companiile din domeniu ar putea creste de la 6.990 de lei/km, in prezent, la 8.000 de lei/km. Majorarea tarifelor este determinata atat de scumpirea carburantilor cat si de faptul ca, din septembrie, taximetristii trebuie sa-si doteze masinile cu aparate de taxat si case de marcat, au declarat reprezentantii Camerei Taximetristilor.

Rezultate - Petrom are un profit de 26,7 milioane de euro

Petrom a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit net de 1.085 miliarde de lei, cu 24% mai mare decat cel inregistrat anul trecut, potrivit unui raport al companiei. Exprimata in euro, cifra de afaceri este de 977 de milioane, in timp ce profitul net se ridica la 26,7 milioane. Rezultatele in lei obtinute in primul semestru sunt superioare, in termeni reali, cu 10,7% in cazul profitului si cu 5,7% in ceea ce priveste cifra de afaceri. Pe de alta parte, veniturile si cheltuielile totale au depasit, in primul semestru din acest an, un miliard de euro, ajungand la 43.949 miliarde de lei (1,08 miliarde de euro), respectiv 41.621 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro).
×
Subiecte în articol: economic miliarde