x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC/Stirile zilei - 5 august 2004

ECONOMIC/Stirile zilei - 5 august 2004

05 Aug 2004   •   00:00

Rezervele BNR - Crestere de 10%

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) au crescut in luna iulie cu 852,5 milioane de euro, nivel record, ajungand la 8.615,7 milioane de euro. Majorarea disponibilitatilor financiare a fost rezultatul urmatoarelor operatiuni: cumparari ale bancii centrale din piata valutara in suma de 629,3 milioane de euro; intrari de 207,4 milioane de euro in cadrul programele PSAL si SAPARD; venituri din administrarea rezervei internationale de 18 milioane de euro; plati de 91,5 milioane de euro rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor. Rezerva de aur s-a mentinut la 105,1 tone, valoarea rezervelor internationale ale BNR (valute plus aur) situandu-se la peste 9,7 miliarde de euro.

Numire - Director nou la Romatsa

Regia Autonoma "Administratia Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA" are un nou director incepand cu data de 1 august. Bogdan Donciu a fost numit director general si presedinte al Consiliului de Administratie al ROMATSA printr-un ordin al ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Acesta a preluat functia detinuta din 2002 si pana in prezent de Marin Voicu, fostul director apropiindu-se de varsta pensionarii. (Iohanna Onaca)

Achizitie - Vuza a luat si Somes Dej

Grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), apartinand lui Stefan Vuza, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Somes Dej, lider in domeniul celulozei si hartiei din Romania. Grupul a incheiat contractul de novatie si a platit toate sumele catre compania austriaca vanzatoare. De asemenea, din surse proprii au fost platite toate datoriile combinatului in valoare de 36,6 miliarde lei, fapt care a dus la ridicarea procedurii de administrare speciala. Tot din surse proprii au fost onorate si obligatiile contractuale privind investitiile de mediu ce s-au ridicat la suma de 14,3 miliarde lei.

Competitivitate - 131 de proiecte acceptate

Mai mult de jumatate din proiectele de crestere a competitivitatii produselor industriale, acceptate la finantare de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), vizeaza certificarea sistemelor de management al calitatii, potrivit unui comunicat al ministerului. In cadrul programului s-au inregistrat 218 proiecte in anul 2004, din care numai 131 de proiecte au fost acceptate. Pana in prezent s-au incheiat proiectele contractate cu 30 de companii solicitante, iar valoarea platita acestora pe primul semestru este de 27,4 miliarde lei, din totalul sumelor angajate de MEC, de 126,4 miliarde. (A.N. Ionescu)
×
Subiecte în articol: economic