Frauda la Uzina Republica
Luata la bani marunti de catre Autoritatea Nationala de Control (ANC), intreaga perioada postprivatizare a Uzinei Republica (31 martie - 31 octombrie 2003) a relevat savarsirea de catre conducerea intreprinderii a infractiunii de bancruta frauduloasa in dauna societatii. In urma controlului ANC s-a constatat instrainarea de catre conducerea societatii a numeroase active, in dauna creditorilor, societatea inregistrand o diminuare cu 50% a patrimoniului, respectiv de la o valoare totala a activelor de 692,5 miliarde lei la 350,4 miliarde lei. SC Republica SA a vandut cea mai mare parte a activelor catre societatea SC Tehnologika Tub SRL. (Catalin Budescu)
APAPS si esecurile din privatizare
Principalele cauze pentru unele nereusite ale procesului de privatizare au reprezentat scaderea interesului investitorilor si nivelul ridicat al fiscalitatii, portivit raportului intocmit de catre fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), care va fi prezentat in sedinta de astazi a Guvernului. In perioada decembrie 1992 - aprilie 2004 au fost incheiate 10.702 contracte de vanzare-cumparare actiuni, cu un capital social vandut de 55.578,5 miliarde lei. 396 societati au fost declarate ca âneprivatizabile" si incluse in proces de lichidare voluntara sau judiciara. (Catalin Budescu)
Sara Merkur mizeaza pe asigurarile de viata
Conducerea Sara Merkur mizeaza, in acest an, pe cresterea veniturilor din subscrieri de prime de asigurare cu 15,1%, la 112 miliarde lei, pentru a reintra intre primii 10 asiguratori de viata, pe fondul extinderii retelei de distributie, a declarat directorul general al companiei, Ian Harrocks. La finele anului trecut, volumul primelor subscrise a totalizat 97,3 miliarde lei, in crestere nominala cu 12% fata de 2002, rezultat care a plasat Sara Merkur pe locul 12 in ierarhia preliminara a asiguratorilor de viata. In anul 1999, compania a ocupat pozitia a treia, cu o cota de 9,6% din piata de profil.
Case din obligatiuni ipotecare
âAdminsitratia locala trebuie sa fie unul dintre pionierii pietei secundare a creditului ipotecar gasind surse alternative de finantare pentru a acoperi nevoile comunitatii locale", a declarat Gratiela Iordache, director executiv al Asociatiei Actionarilor din Romania, candidat la functia de primar Sector 6 din partea PUR. âConstructia de noi locuinte prin intermediul pietei de capital prezinta multiple avantaje pentru cetateni al caror acces la locuinte va fi usurat si constituie totodata un vehicul investitional caracterizat prin risc redus si profituri substantiale generate de o piata in crestere. Reprezinta in ultima instanta o sursa de dezvoltare a comunitatii locale fara marirea taxelor si impozitelor locale", a spus Iordache. (Daniela Ivan)