x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ECONOMIC - Stirile zilei

ECONOMIC - Stirile zilei

13 Mar 2004   •   00:00
Fermele familiale

Mai mult de 87,4 din cele 127.000 "exploatatii agricole" din Romania apartin familiilor si numai 16.000 unor asociatii comerciale, iar numarul acestora este in crestere conform premierului Adrian Nastase. Primul ministru a afirmat, ieri, ca sumele acordate de la buget in primele doua luni ale acestui an sectorului agricol au depasit 8.000 miliarde lei, cu 1.200 miliarde lei mai mult decat in tot anul 2000. Statisticile Guvernului spun ca araturile pentru insamantarile de primavara s-au executat pe 77% din suprafata programata de circa 6,4 milioane ha, din care 3,7 milioane hectare sunt destinate cerealelor, 1,4 milioane ha plantelor tehnice si 50.000 ha leguminoaselor.

Aeroportul Otopeni devine Henri Coanda

Aeroportul International Bucuresti-Otopeni isi va schimba denumirea in Aeroportul Bucuresti - Henri Coanda, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Miron Mitrea. In urmatorii ani aeroportul se va moderniza, iar traficul de pasageri va creste, urmand ca in 2015 sa ajunga la circa 15 milioane de pasageri anual. Pentru anul 2025 se prevede ca numarul pasagerilor care trec prin aeroportul de la Bucuresti sa ajunga la 20-25 de milioane. AIBO are in prezent o capacitate de transport de 4,5 milioane de calatori pe an, fata de 1,2 milioane in 1990. (Iohanna Onaca)

Nastase: Purtati-va frumos cu investitorii!

Premierul Adrian Nastase a cerut ieri autoritatilor locale sa trateze cu "atentie si seriozitate " investitorii straini si sa renunte la "lipsa de bunavointa" manifestata in unele cazuri fata de oameni de afaceri care doresc sa creeze locuri de munca in Romania. In plus, autoritatile locale au fost sfatuite sa pastreze legatura cu Agentia Romana pentru Investitii Straine, astfel incat sa fie asigurate toate conditiile pentru realizarea investitiilor straine.

97 km de autostrada, gata in 2004

Primele trei tronsoane din autostrada Bucuresti - Constanta, insumand 97 km, ar putea fi date in folosinta pana la sfarsitul anului, unul dintre ele in avans fata de termenul stabilit cu compania de constructii, a declarat ieri ministrul Transporturilor, Miron Mitrea. "Tronsonul Bucuresti - Fundulea, realizat de companiile Ital Strade si CCCF, va fi inaugurat in cel mult noua luni, iar portiunea cuprinsa intre Fundulea si Lehliu in cel mult trei luni, trei luni si jumatate. Avem promisiunea constructorului ca si tronsonul Lehliu - Drajna va fi gata in avans pana la sfarsitul lunii noiembrie. Exista speranta ca, in acest an, 97 km de autostrada sa fie oferiti traficului", a adaugat Mitrea. n Energie termica Doar 3% din apartamente au contoare Doar 3% din apartamentele din Romania au sistem de contorizare individuala a consumului de caldura, pondere cu mult sub cea inregistrata in alte state din Europa, potrivit unui studiu al companiei Viterra Energy Services. Cele mai multe apartamente contorizate sunt situate in partea de vest a tarii - Cluj, Arad, Oradea - , dar in ultimul timp tot mai multi locatari din centrul si estul tarii prefera acest sistem. In iunie 2003, doar 1% din apartamente erau contorizate individual, ponderea urcand la 3% in sase luni. n Finantari Bani europeni pentru IT Comisia Europeana va aloca 26,8 milioane de euro pentru proiecte de tehnologia informatiei, firmele romanesti care vor sa participe la acest program urmand sa primeasca finantari pentru jumatate din costul de dezvoltare a aplicatiilor. Proiectele trebuie sa vizeze dezvoltarea serviciilor de informare transfrontaliera bazate pe informatii din sectorul public si intarirea infrastructurii lingvistice. Comisia Europeana contribuie cu pana la 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 2,5 milioane de euro.

Parmalat a ramas fara lapte

Furnizorii de lapte ai subsidiarei Parmalat Chile au intrerupt complet livrarile, intrucat aceasta companie le datoreaza pana acum 3,5 milioane de dolari. Parmalat Chile si-a achitat, saptamana trecuta, o parte din datoriile aferente cantitatilor preluate in luna decembrie 2003. Producatorii nu si-au primit banii pentru lunile ianuarie si februarie 2004. Ei au anuntat ca vor vinde laptele companiilor rivale, precum Soprole, controlat de grupul Fonterra Co-Operative din Noua Zeelanda, Nestle (Elvetia) sau firma locala Colun.

Demiteri la Banca Nationala

Banca Nationala a Australiei (BNA) a demis ieri trei directori si cinci brokeri, din cauza unui scandal legat de o serie de tranzactii valutare neautorizate, care a provocat deja demisia presedintelui, Charles Allen, si a directorului executiv, Frank Cicutto. Cei trei au fost inlaturati pentru ca nu mai inspirau incredere. Masurile au fost determinate de raportul intocmit de firma de contabilitate PricewaterhouseCoopers (PwC), care pune aceste pierderi pe seama administratiei ineficiente si a culturii "agresive " din interiorul bancii.

×
Subiecte în articol: economic milioane