x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Economiile asiatice trepidează în vreme ce SUA, Europa şi Japonia frânează

Economiile asiatice trepidează în vreme ce SUA, Europa şi Japonia frânează

de Daniel Ionaşcu    |    20 Feb 2012   •   13:10

In vreme ce Europa e afectata de criza datoriilor cu bancile prinse intr-o tesatura de active riscante, in timp ce economia americana se reface intr-un ritm dureros de lent, centrul activitatilor economice la nivel mondial se muta in Asia, scrie Korea Times.

Si nu oricum, ci foarte rapid. Potrivit unui studiu al Asian Development Bank, China, India si Asia de Sud-Est fac acum 15% din produsul intern brut al planetei, insa daca vor continua sa creasca in ritmul actual de 6,9% anual, vor ajunge in 2010 sa isi dubleze ponderea, pana la 28%. In contrast, cota mondiala a economiei americane este proiectata sa se reduca de la 24,3% in 2010 la 19% in 2030, in vreme ce Japonia va scadea de la 8,6% la 5% in 2030.

Cresterea sustinuta din economiile in curs de dezvoltare va crea piete imense si oportunitati pentru cei rapizi de picior din inflorirea clasei mijlocii din aceste state.

Industria si exportatorii vor trebui sa se reorienteze si catre Thailanda, Filipine, Indonezia, Malaezia si Vietnam, pe langa mult mai cunoscutele China si India.

×