x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie EFECTELE ANULUI AGRICOL BUN / Economia a crescut artificial

EFECTELE ANULUI AGRICOL BUN / Economia a crescut artificial

de Vali Blanaru    |    04 Dec 2008   •   00:00

Economia românească a înregistrat o creştere economică accelerată în trimestrul trei, înainte de declanşarea crizei finan-ciare globale. Analiştii estimează că expansiunea economiei se va restrânge la 3% în 2009.



Creşterea salariilor poate pune probleme dezvoltării economiei, spune Ghizideanu
AGERPRES



Creşterea economică reală din primele nouă luni s-a accelerat cu 3,1 puncte procentuale comparativ cu ritmul din ianuarie-septembrie 2007, la 8,9%, iar cea din trimestrul al treilea a urcat cu 3,4 puncte procentuale, la 9,1%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Produsul Intern Brut (PIB), în preţuri curente, a fost de 335,2 miliarde de lei, iar în trimestrul al treilea a totalizat 139,4 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al INS.

INS nu a prezentat date referitoare la factorii care au determinat creşterea economică, informaţiile urmând să fie prezentate în cadrul unei conferinţe de presă programate pentru săptămâna viitoare.

STATISTICI EUROPENE
Datele au fost făcute însă publice de Eurostat, biroul european de statistică. Astfel, creşterea PIB a fost susţinută de avansul consemnat de agricultură şi construcţii, de 34,8%, respectiv 28,6%, în timp ce industria şi serviciile au încetinit semnificativ, la 2,9% şi 3%. Categoria agricultură-vânătoare-silvicultură-pescuit şi-a accelerat creşterea de la 3,7% în trimestrul al doilea la 34,8% în iulie-septembrie, în principal datorită caracterului sezonier al activităţilor. Sectorul construcţiilor şi-a încetinit ritmul de creştere de la 33,9% în aprilie-iunie la 28,6% în trimestrul al treilea, dar a continuat să susţină puternic creşterea economică. Industria, excluzând construcţiile, şi-a redus la jumătate avansul, de la 6,1% în trimestrul al doilea la 2,9% în intervalul iulie-septembrie. Şi sectorul serviciilor şi-a încetinit semnificativ creşterea, de la 8,7% în trimestrul trei din 2007 şi 8% în aprilie-iunie la 3% în iulie-septembrie 2008.

ÎNGRIJORARE
Creşterea economică a fost susţinută în principal de sectorul agricol, în condiţiile unei producţii bune, dar această evoluţie conjuncturală ar putea influenţa negativ avansul PIB din 2009, chiar mai mult decât s-a anticipat, consideră analiştii. “Agricultura a fost elementul-surpriză şi principalul motor de creştere în trimestrul al treilea. Totuşi, nu trebuie să uităm că ne comparăm cu unul dintre cei mai slabi ani agricoli din istorie (n.r. – 2007). Anul viitor însă, lucrurile se vor schimba, pentru că va fi greu să avem rezultate la fel de bune în acest sector”, a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, susţine că avansul PIB s-a bazat pe o creştere conjuncturală a agriculturii şi a consumului. “Consumul s-a accelerat în trimestrul al treilea şi, după părerea mea, este lucrul cel mai nefavorabil. În ceea ce priveşte agricultura, va fi foarte greu ca aceasta să crească cu aceleaşi cifre. Vom avea un efect de bază negativ şi, coroborat cu scăderea în sectorul construcţiilor şi încetinirea consumului, creşterea economică s-ar putea să fie chiar mai jos decât am anticipat”, a spus Dumitru. Pentru anul următor, Anghel vede construcţiile şi consumul ca principalele motoare de creştere economică, considerând că sectorul industriei este nesustenabil pe termen lung.

Salarii moderate

Creşterea salariului mediu în 2009 ar putea fi de 5%, faţă de estimarea anterioară de maximum 9%, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu. “Vom avea o problemă cu nivelul salariilor anul viitor, pentru că există o presiune de creştere a acestora”, a afirmat Ghizdeanu. El a apreciat că salariile din sectorul public ar putea creşte cu 10%. Salariul mediu din luna septembrie, de 1.296 de lei, a fost cu 24,6% peste valoarea înregistrată în luna corespunzătoare din 2007 şi cu 1,5% peste nivelul din august. Preşedintele CNP a arătat că rata medie de creştere anuală a salariului din ultimii patru ani, de 20%, determină o lipsă de competitivitate a sectorului economic. CNP a revizuit în urcare, la sfârşitul lunii septembrie, estimarea privind creşterea salariilor în intervalul 2008-2013, instituţia anticipând un câştig mediu lunar de 1.260 lei în acest an şi de 1.930 lei în 2013.

×
Subiecte în articol: economic creşterea trimestrul