Colgate Palmolive este ultimul nume pe lista multinaţionalelor care au anunţat relocarea activităţii din România în state vecine, în căutarea unor costuri de producţie mai scăzute. Un alt nume vehiculat a fost Coca-Cola Iaşi, dar oficialii companiei se jură că sunt doar zvonuri şi că n-a fost luată nici o decizie încă.
Dacă la începutul anului românii asistau la relocarea producţiei Nokia din Germania în Cluj şi la protestele nemţilor disponibilizaţi, a venit rândul ţării noastre să fie părăsită de câteva multinaţionale. După Kraft România, care va închide fabrica de ciocolată din Braşov urmând să-şi mute producţia în fabricile din statele vecine, Colgate Palmolive a anunţat că îşi transferă activitatea din România în Polonia. Zvonuri umblă şi în legătură cu închiderea fabricii Coca-Cola din Iaşi, dar reprezentanţii companiei americane susţin că n-a fost luată nici o decizie.
ALŢI ŞOMERI
Încă 190 de oameni vor fi şomeri din decembrie, ca urmare a disponibilizărilor operate de Colgate-Palmolive România. O primă serie de concedieri a fost făcută deja în septembrie, în jur de 30 de oameni fiind puşi pe liber. "Deocamdată, nu ştim o dată exactă a ultimelor disponibilizări, însă estimăm că până la jumătatea lunii decembrie va fi aceasta. Noi i-am anunţat pe majoritatea angajaţilor cu privire la data la care vor fi disponibilizaţi, însă sunt câţiva pentru care nu ştim o dată exactă. Când o vom afla şi noi, le vom comunica aceasta", declara Gabriela Popescu, director-juridic Colgate-Palmolive România, pentru Mediafax. Reprezentanţii companiei americane susţin că fabrica de la Braşov va fi închisă ca urmare a unui "program mai amplu de restructurare privind reorganizarea globală şi consolidarea activităţii."
ÎNCĂ O FABRICĂ?
Sindicatele din industria alimentară, dar şi de la Coca-Cola HBC se aşteaptă ca producătorul de băuturi răcoritoare să anunţe cât de curând închiderea a încă unei fabrici şi anume cea din Iaşi. "Din informaţiile noastre, în primăvara anului viitor va fi închisă şi fabrica de la Iaşi, asta pentru că se doreşte relocarea ei în Republica Moldova. Este uşor să iei utilajele şi să le muţi în altă parte unde sunt costuri mai mici. Eu nu neg că este dreptul lor să facă acest lucru, dar trebuie să ne gândim şi la aspectele sociale. Ne-au folosit ca să-şi mărească cota de piaţă, au recuperat investiţiile, iar acum scapă de noi", declara Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Naţionale din Industria Alimentară. Şi Adrian Nica, preşedintele sindicatului Coca-Cola crede că este doar o chestiune de timp până se va închide fabrica, dar a susţinut că nu poate da o informaţie precisă în acest sens până nu se termină negocierile pentru contractul colectiv de muncă, negocieri aflate în derulare. Coca-Cola HBC a închis anul trecut fabrica din Bucureşti, iar în septembrie anul acesta pe cea din Oradea, invocând eficientizarea activităţii companiei.
ŞI INDUSTRIA AUTO
Unul dintre oficialii producătorului german de calaje pentru industria auto, Leoni avertizează că dacă costurile cu forţa de muncă vor continua să crească, printre companiile care îşi vor reloca activitatea vor fi multe firme auto. "În contextul crizei globale, toate companiile din industria auto vor suferi din cauza cererii scăzute. Pentru România situaţia ar putea fi şi mai rea, din cauza creşterilor uriaşe ale salariilor la nivel naţional, fapt care a condus la o scădere severă a competitivităţii. (...) Dacă această tendinţă va continua, mulţi, dacă nu toţi, furnizori vor fi nevoiţi să facă restructurări sau chiar să părăsească ţara", a declarat Uwe H. Lamann, membru în consiliul executiv al Leoni AG. Leoni deţine patru unităţi de producţie a cablajelor auto în România, la Arad, Bistriţa, Piteşti şi Mioveni. Compania a concediat la începutul lunii noiembrie 22 de angajaţi de la fabrica din Mioveni, reprezentând aproximativ 10% din personalul uzinei, dar Lamann a susţinut că restructurarea nu a avut loc ca urmare a crizei economico-financiare, ci a fost o "măsură obişnuită de business".
Citește pe Antena3.ro
Reuters