PIB-ul va ajunge la 4,3% şi la un deficit bugetar de 7,2% la sfârșitul acestui an, iar impactul economic al pandemiei de COVID-19 se va resimţi şi în 2021, potrivit estimărilor CFA România. Totodată, datoria publică va ajunge la peste 52% din PIB.
Rata anticipată a inflaţiei pentru următoarele 12 luni (aprilie 2022/aprilie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,44%. Totodată, moneda națională se va deprecia și va ajunge la circa 4,9517 lei/euro în următoarele 6 luni, iar pentru 12 luni se va situat la 4,9903 lei/euro.
"Este de remarcat faptul ca 76% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei, peste 72% se aşteaptă la creşterea ratelor de dobândă de piaţă monetară şi peste 83% prognozează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele pe termen mediu", arată analiza.
BNR prognozează o inflaţie de 3,4% pentru finalul anului 2021.
În luna martie, peste 70% dintre participanții la studiu anticipează că impactul economic al pandemiei se va resimţi și în anul 2022.
"Atât indicatorul de încredere cât şi cele două componente ale sale au atins valorile maxime post criza COVID-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. De asemenea, sondajul relevă revenirea, în linie atât cu evoluţiile globale cât şi cu prognoza de creştere economică, a anticipaţiilor de majorare a ratei inflaţiei şi a ratelor de dobândă", a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică (IIM) cuprinde valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări privitoare la condiţiile referitoare la mediul de afaceri, piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi evoluţia averii personale la nivel de economie.