Efectele scaderii ratingului acordat de agentia Standard& Poor’s pentru SUA se propaga pe pietele financiare, de la ipoteci pana la banci si produse derivative care se bazeaza pe obligatiunile americane drept colateral. Peste Ocean, Uniunea Europeana se transforma intr-o afacere in doi, in care Franta si Germania dicteaza celorlalti ce sa faca.
In vreme ce banca americana JP Morgan spune ca retrogradarea ratingului SUA ar putea avea efect minim pe termen mediu si lung, altii cred ca bancile si produsele derivative vor zgaltai lumea in urmatoarea perioada. Intre timp, cert este ca bursele au inregistrat pierderi imense, investitorii temandu-se de reintoarcerea recesiunii in SUA si de problemele intampinate de Italia si Spania pe continentul european.
Bursele de la New York au deschis in scadere accentuata, Nasdaq fiind intr-un picaj de 4,28%, in vreme ce indicele Dow Jones era pe minus cu 3,21%. Bursele asiatice au scazut, iar investitorii au vandut in ritm accelerat actiuni si marfuri cu grad ridicat de risc si s-au orientat catre activele sigure, precum yenul japonez, francul elvetian si aurul. Bursa din Japonia a inchis pe minus 2,18%, ca si cea din Hong Kong, in vreme ce la Shanghai pierderile erau de 3,78%. In Europa, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, era pe minus cu 3,25%, in vreme ce bursa de la Londra inregistra pierderi de 3,29%. In tara noastra, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat un colaps de 7,4%, cea mai ampla scadere de 15 luni si cea mai mare de pe bursele din regiune.
Aurul a atins un nou record mondial, de 1.718,2 dolari pe uncie, in vreme ce barilul de titei a scazut puternic, pierzand 3 dolari, pana la 83 de dolari, din cauza temerilor privind reintrarea economiilor in recesiune. Gigantii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac au fost si ei retrogradati astazi de S&P. Daca bancile vor incepe sa ceara mai multe certificate americane de trezorerie drept garantie pentru aceeasi suma, atunci investitorii ar putea fi fortati sa aduca diferenta de bani, ceea ce inseamna noi scaderi pe bursele mondiale si celelalte piete de capital. Atat timp cat dobanzile la titlurile de stat americane vor ramane jos, riscurile par relativ mici.
Insa, in cazul anumitor tranzactii cu derivative s-ar putea declansa scaderi de rating in cascada pentru a desface aceste afaceri. Vor fi sub presiune si statele americane, care deja se bazeaza foarte mult pe bani de la guvernul federal.
Spitalele americane ar avea si ele de suferit daca guvernul federal taie din programele precum Medicaid, in vreme ce investitorii vor cere mai multi bani pentru obligatiunile municipale.
Peste Ocean, jocul banilor face ca Uniunea Europeana sa se transforme din ce in ce mai mult intr-o cochilie goala in care conteaza ce au de zis doar Germania si Franta.
Liderii celor doua state, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, se implica din ce in ce mai activ in dirijarea politicii celorlalte state europene, preluand haturile la presiunile pietei. Dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa cumpere obligatiuni ale Italiei si Spaniei, economiile a treia si a patra ale zonei euro, Germania si Franta raman scheletul pe care se bizuie toata constructia europeana. Acestea au orchestrat salvarea Greciei, au impus bancilor si investitorilor privati sa preia o parte din povara salvarii statului elen si au fortat BCE sa accepte in continuare drept colateral titluri de stat grecesti pentru ca bancile din aceasta tara sa aiba acces la finantare astfel incat sa nu intre in faliment.