x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Electricitatea va fi mai scumpa

Electricitatea va fi mai scumpa

20 Dec 2004   •   00:00

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a dezbatut mai mult de o saptamana cu operatorii energetici argumentele acestora de crestere a tarifelor reglementate ale energiei electrice.


ADRIAN N. IONESCU

PROMISIUNE. Cresterea preturilor operata la 1 ianuarie va fi singura din anul viitor
Oficialii ANRE sustin ca efortul de crestere a eficientei in toate sectoarele din ramura energetica a facut posibila o "ajustare suportabila a tarifelor la consumatorii finali, in medie de numai 4,6%, incepand cu 1 ianuarie 2005".

OFERTA "SOCIALA". Oferta de tarife a fost diversificata, fiind introduse doua mecanisme suplimentare de sprijin. "Pentru reducerea impactului social al acestei cresteri asupra consumatorilor captivi casnici, oferta de tarife a fost diversificata, fiind introduse doua mecanisme suplimentare de sprijin. Tariful social urmeaza a fi alcatuit din trei transe, in loc de doua (ca pana acum), energia electrica consumata la tarif redus fiind majorata de la 60 kWh/luna la 75 kWh/luna. In cazul tarifului cu abonament s-a inclus in cadrul abonamentului o cantitate de 30 kWh/luna", precizeaza comunicatul ANRE.

TARIFE. In medie, preturile vor fi de 2.448.000 de lei/ MWh (82,9 dolari) pentru consumatorii industriali si de 2.721.000 lei/MWh sau 2.721 lei/kWh (90,7 dolari/MWh) pentru populatie. Consumatorii casnici care vor alege tariful social vor plati 1.750 lei/kWh daca nu depasesc plafonul de 45 kWh in 30 de zile. Pana la 75 kWh pe luna tariful social creste la 4.120 lei/kWh, pret care este egal pentru tariful standard de tip monom. Un alt tarif monom este cel in care se plateste un pret fix pe zi (1.511 lei) si consumul cu 3.053 lei/kWh. Tarifele cu abonament s-au redus la o singura variabila: pentru 4.412 lei/zi tariful include consumul a 30 kWh pe luna, pentru ce-i in plus platindu-se 3.053 lei/kWh. In schimb, au aparut tarifele cu consum diferentiat zi-noapte si zona de varf.

METODOLOGII. La stabilirea tarifelor la consumatorii finali captivi s-a promovat principiul recunoasterii costurilor de achizitie justificate. O parte din probleme se localizeaza la producatorii de energie in cogenerare (simultan - termica si electrica), care cumulau in preturi si perioadele calde, de nefunctionare. A fost necesara rularea unor programe de optimizare de catre Transelectrica, pe baza datelor si solicitarilor de ajustare inaintate incepand cu luna noiembrie. Costurile fixe au fost aprobate doar in functie de programul de reducere a acestora.

CE SE ACOPERA. Scumpirile acopera un un efort financiar de 2.140 de miliarde de lei in sectorul de cogenerare, distribuite catre toti consumatorii, atat cei eligibili, cat si cei captivi. Cresterea pretului reglementat al energiei hidroelectrice sustine investitii de circa 1.200 de miliarde de lei. De asemenea, sunt acoperite si ratele de recuperare a investitiilor convenite cu ENEL la vanzarea a doua filiale Electrica, rate care vor fi folosite si la privatizarea celorlalte filiale.

CALDURA. ANRE va stabili pana la sfarsitul saptamanii si noile tarife pentru energie termica. In prezent se poarta negocieri cu reprezentantii principalilor producatori.

PRET MAI MARE SI LA GAZE
Pretul reglementat al gazelor naturale va fi majorat cu 5% la 1 ianuarie 2005, iar diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gaze naturale vor fi amanate pentru 1 aprilie. Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), consumatorii rezidentiali conectati la sistemele de distributie, categorie in care sunt incluse institutiile publice si populatia, vor achita 5.187.450 lei pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, cu 247.021 de lei mai mult decat in prezent. Consumatorii conectati direct la sistemul national de transport (n.r. - o serie de firme mari) vor plati 4.149.708 lei/1.000 metri cubi, cu 197.605 lei mai mult decat pretul actual. Tariful pentru celelalte categorii de consumatori va creste cu 227.259 lei, pana la 4.772.438 lei/1.000 metri cubi de gaze.
×
Subiecte în articol: economic consumatorii