x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Electrocasnice mai scumpe - Romanii vor plati pentru reciclare

Electrocasnice mai scumpe - Romanii vor plati pentru reciclare

de Elena Stan    |    09 Ian 2007   •   00:00
Electrocasnice mai scumpe - Romanii vor plati pentru reciclare

Preturile electrocasnicelor vor fi mai mari cu 70 de lei. Majorarea, care se va aplica din luna aprilie, este rezultatul introducerii "taxei verzi", platita pentru reciclare.

Din aprilie, toate aparatele electrice si electrocasnice vor fi mai scumpe din cauza "taxei verzi". Aceasta reprezinta costurile asociate colectarii selective, tratarii, reciclarii si valorificarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Taxa va fi expusa alaturi de pretul de vanzare al produselor si i se va aplica TVA. Preturile afisate la raft vor fi cu circa 5%-10% mai mari. Agentii economici vor achita aceasta taxa la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

VANZARI. Taxa pentru gestionarea deseurilor electrice variaza in functie de greutatea echipamentului si de complexitatea procesului de reciclare. "Pentru produsele mici, usoare, gen telefon mobil, modemuri, taxa va fi de doi euro, iar pentru monitoare si calculatoare, taxa va fi de opt euro", a spus Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologie a Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). In Uniunea Europeana, aceste taxe variaza de la 1 la 20 de euro, iar Romania se va conforma legislatiei europene. Astfel, pentru un frigider sau o masina de spalat, taxa vizibila poate ajunge la 20 de euro (70 de lei). Retalierii nu se tem ca anul acesta vor avea vanzari mai mici. "Avand in vedere ca piata a suferit o corectie anul trecut, introducerea taxei nu va afecta vanzarile la electrocasnice. E prematur sa estimam cu cat vor creste sau scadea vanzarile", a declarat Dan Ostahie, patronul firmei Altex.

"Pana acum vanzarile au fost conduse de persoanele fizice, iar de acum inainte speram ca si institutiile publice sa se doteze cu calculatoare. Pentru anul acesta, cu toate scumpirile, estimam ca vor creste vanzarile cu 20%, ajungand la 720.000 de calculatoare", a explicat Negoita.

TINTE. In 2006 trebuia sa colectam doua kilograme de deseuri de electronice pe locuitor, insa tinta nu a fost atinsa. "In domeniul IT&C, nivelul de colectare de deseuri a fost, anul trecut, de circa 50 de grame pe locuitor. Infrastructura de colectare la noi este aproape inexistenta. Punctele de colectare sunt foarte putine si nefunctionale. Solutia este ca autoritatile sa renegocieze aceste tinte, pentru ca sunt imposibil de atins", a spus Valentin Negoita. Mai mult, din 2009 tinta de colectare este de patru kilograme pe locuitor, pe an.

COLECTARE. Pana la sfarsitul anului trecut, producatorii trebuiau sa infiinteze cate un punct de colectare selectiva de electronice in fiecare oras cu peste 20.000 de locuitori. Desi unele autoritati au pus la dispozitia producatorilor terenul aferent, avem doar cateva puncte de colectare in toata tara, si nici alea functionale.

"Din cauza inexistentei punctelor de colectare, estimam ca anul acesta cea mai mare parte din kilogramele de deseuri electrice colectate se va face prin sistemul «unu la unu». Proprietarul va veni cu aparatul la noi si va beneficia de un discount la achizitionarea unui aparat nou. Cred ca acesta este cel mai bun sistem de colectare", a spus Negoita

SANCTIUNI
Proprietarii, persoane fizice sau juridice, care nu vor preda aparatele electrice vechi la punctele de colectare special amenajate in acest scop vor fi sanctionati cu amenda. Pentru populatie amenda este cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei, iar pentru persoanele juridice este de 2.500-5.000 de lei, conform HG 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice. Predarea deseurilor se face gratuit, apoi intervin costurile de tratare, reciclare, transport, care sunt suportate de producatori.

×
Subiecte în articol: economic colectare