Fabrica Electroputere Craiova nu va fi demolată pentru derularea unor
proiecte imobiliare în locaţia respectivă deoarece uzina valorează mai
mult decât terenul pe care este amplasată, a declarat omul de afaceri
Fatih Taher, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al firmei.
INDUSTRIE
Fabrica Electroputere Craiova nu va fi demolată pentru derularea unor proiecte imobiliare în locaţia respectivă deoarece uzina valorează mai mult decât terenul pe care este amplasată, a declarat omul de afaceri Fatih Taher, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al firmei. “Fabrica are valoare mai mare decât terenul, deci nu mă interesează să construiesc altceva pe ea. Pentru că nu sunt foarte multe fabrici de asemenea nivel care să poată realiza ce facem la Electroputere. Ca să scoată cineva acum o linie de transformatoare, ceea ce facem noi la Electroputere, trebuie să aibă 200 de milioane plus oameni cu experienţă”, a afirmat Taher.
Acesta a declarat că produsele realizate la Electroputere trebuie să meargă la export în Europa şi Asia. “Va fi în continuare aceeaşi afacere, însă la un nivel ridicat, nu cum s-a lucrat până acum. Electroputere în 1986 avea cifra de afaceri pe an de 250 de milioane de dolari. Iar acum de 40 de milioane. În primul rând, Electroputere trebuie să se ducă înapoi la acea cifră de afaceri şi să exporte şi în Europa, nu doar în Asia”, a spus Taher.
PRIVATIZARE. Firma saudită Al-Arrab a preluat, în luna noiembrie a anului trecut, 62,82% din capitalul social al Electroputere, printr-o tranzacţie de peste 120 de milioane de euro. Pe lângă plata acţiunilor, în valoare de 2,34 milioane de euro şi asigurarea capitalului de lucru, Al-Arrab va realiza investiţii de 23 de milioane de euro. Firma saudită şi-a asumat şi datoriile Electroputere, evaluate la circa 44 milioane euro, precum şi garanţiile comerciale către bănci, în sumă de 20 milioane dolari. Electroputere Craiova estimează că va obţine în acest an venituri de 298,2 milioane lei, aproape dublu faţă de anul 2007, şi că îşi va reduce semnificativ pierderile, de la 48,4 milioane lei anul trecut la 19,9 milioane lei. Cifra de afaceri va creşte, potrivit datelor bugetate, cu 94,4%, la 277,6 milioane de lei.
Uzina din Craiova are patru divizii de producţie, respectiv Aparataj electric, Maşini electrice rotative, Transformatoare de putere şi Vehicule feroviare şi urbane, o divizie de servicii generale, precum şi fabricile Scule, dispozitive, verificatoare, Piese turnate şi forjate, Reparaţii şi modernizări de maşini unelte şi instalaţii tehnologice.