Milioanele de euro investiti in promovarea turismului in ultimii doi ani de Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, nu dau roadele mult asteptate. Numai pentru realizarea brandului turistic al Romaniei s-au platit anul trecut peste 900.000 de euro, fonduri europene, iar pentru promovarea acestuia, ministerul dispune de un buget de circa 72 de milioane de euro.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, ne viziteaza mai mult bulgarii si ungurii, si nu turisti din tarile in care ministerul a investit in promovare in ultimii ani, cum ar fi Germania, Italia, Franta, Marea Britanie, Austria, Rusia sau Statele Unite ale Americii.
Numarul vizitatorilor care au intrat in Romania pe la punctele de frontiera a scazut in primele cinci luni ale anului cu 3% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 2,568 milioane, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Majoritatea vizitatorilor straini provin din tari situate in Europa (94,6%), iar din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 59,9% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania.
Dintre statele Uniunii Europene, cele mai multe sosiri s-au inregistrat din Ungaria (36,6%), Bulgaria (19,6%), Italia si Germania (cate 8,5% fiecare) si Austria (4,2%).
Aceeasi tendinta de scadere a fost inregistrata si in randul romanilor care au plecat in strainatate in primele cinci luni ale anului. Potrivit INS, plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada ianuarie-mai 2011 de 4,169 milioane, in scadere cu 1,9% comparativ cu aceeasi perioada din 2010. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecarile in strainatate, reprezentand 71,3% din numarul total de plecari.
In primele cinci luni din 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare de anul trecut, atat sosirile, cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat cresteri cu 9,9%, respectiv cu 4,7%.
'Potrivit datelor facute publice de Institutul National de Statistica, observam ca lumea calatoreste mai mult, dar pe perioade mai scurte. Asa se explica faptul ca sosirile in structurile de cazare au crescut, iar innoptarile au scazut. Media de sedere a turistului in hotelurile si pensiunile de la noi din tara este mai mica fata de anul trecut', ne-a explicat Traian Badulescu, consultant turistic.
In primele cinci luni, cea mai mare parte a sosirilor inregistrate in structurile de primire turistica a fost reprezentata de turistii romani si doar un sfert de cei straini. 'Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 76,6% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 23,4% din numarul total de sosiri, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut', potrivit INS. Datele ne arata ca majoritatea turistilor au preferat sa se cazeze in hoteluri.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 4,667 milioane, in crestere cu 4,7% fata de 2010. Din totalul innoptarilor, turistii romani au reprezentat 78,2%, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 21,8%.