x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Elveţia vrea să nu mai depoziteze banii negri

Elveţia vrea să nu mai depoziteze banii negri

de Daniela Ivan    |    23 Feb 2012   •   12:42
Elveţia vrea să nu mai depoziteze banii negri

Elvetia intentioneaza sa introduca obligativitatea ca strainii care doresc sa-si depoziteze banii in banci din aceasta tara sa prezinte dovada ca au platit in tara lor impozitele pentru sumele respective, semnaleaza EFE. Aceasta este cea mai spectaculoasa masura pe care guvernul elvetian intentioneaza sa o adopte pentru a pune capat "banilor murdari" depozitati in sectorul bancar elvetian. Totusi, guvernul elvetian doreste sa mentina secretul bancar si anonimatul clientilor straini cu depozite in Elvetia. In schimb, Elvetia promite sa imbunatateasca asistenta administrativa si cooperarea judiciara potrivit normelor internationale.

Practic, un cetatean chinez, spaniol sau sudanez care ar dori sa depoziteze o suma importanta de bani intr-o institutie elvetiana va trebui sa semneze o declaratie prin care va face dovada ca a platit in tara sa impozitele pentru suma respectiva. In cazul in care cetateanul respectiv ar minti, iar autoritatile elvetiene ar afla acest lucru, ele ar putea eventual incepe un proces impotriva lui, dar acesta este unul dintre aspectele juridice care nu au fost clarificate inca. Ceea ce este insa clar este faptul ca noua lege nu va avea caracter retroactiv si se va aplica numai depozitelor ce se vor constitui dupa intrarea ei in vigoare.

Reactia Asociatiei Elvetiene a Bancilor (ASB) nu s-a lasat asteptata: desi accepta si va respecta aceasta masura, ASB a spus clar ca bancile nu trebuie sa fie raspunzatoare pentru comportamentul legal sau ilegal al clientilor lor in ceea ce priveste relatia acestora cu fiscul din tarile de origine. Unul dintre aspectele laudate de banci este faptul ca noua normativa nu include schimbul automat de informatii intre Elvetia si o terta tara cu privire la titularii depozitelor.

×