x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Embrago petrolier. Lukoil va opri livrările de țiței către UE prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan

Embrago petrolier. Lukoil va opri livrările de țiței către UE prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   14:45
Embrago petrolier. Lukoil va opri livrările de țiței către UE prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan
Sursa foto: Hepta

Lukoil va exporturile de țiței către UE după 5 decembrie 2022, când intră în vigoare embargoul petrolier impus de UE.

"Ţiţeiul rusesc părăseşte conducta BTC, motivul fiind sancţiunile, BTC nu mai permite accesul ţiţeiului rusesc" a spus o sursă citată de Reuters, decizia venind din cauza presiunilor exercitate de acționarii occidentali. 

Prin urmare, livrările prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) se vor sista și vor fi redirecționate prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC).

Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) nu este supusă embargoului. Aceasta transportă țiței din Kazahstan până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.

Lukoil livrează, în prezent, țiței prin BTC din Marea Caspică, iar cantitățile se ridică la circa două milioane de tone anual.

După 5 decembrie, exporturile de petrol ale companiei ruse prin oleoducutul CPC se estimează că se vor dubla, până la 660.000 de tone în decembrie 2022, de la 364.000 de tone în noiembrie.
Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) este principala sursă de livrare pentru ţiţeiul din Kazahstan şi 10% provine din Rusia.

Oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), prin care se livrează petrol din Azerbaidjan până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană, are o capacitate de circa un milion de barili pe zi dar exporturile doin acest an se ridică la 660.000 de barili pe zi. Principalii exportatori de petrol din Azerbaidjan prin conducta BTC sunt companiile SOCAR, BP, MOL, Exxon şi TPAO.

×
Subiecte în articol: Lukoil ue embargo petrolier btc cpc