x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Emil Boc: "Pentru cei care au contracte de muncă, nu se pune problema sa plătească ceva separat"

Emil Boc: "Pentru cei care au contracte de muncă, nu se pune problema sa plătească ceva separat"

11 Ian 2010   •   00:00
UPDATE Prim-ministrul Emil Boc a confirmat, într-o intervenţie televizată, că nu se pune problema ca angajaţii care au contracte de muncă să plătească separat CAS, urmând ca această prevedere să fie aplicată doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor.


Şeitan: Plata CAS se va aplica celor care au doar drepturi de autor, nu şi contracte de muncă

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că plata CAS, prin propunerea din legea pensiilor, se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, şi nu celor care au şi contracte de muncă, precizând că această prevedere ar putea fi aplicată din 2011.

"Este vorba despre drepturile exclusive de autor, nu este vorba şi de cei care au şi contracte de muncă, de creatorii care fac cărţi sau spectacole. Este vorba despre cei care sunt plătiţi exclusiv pe drepturi de autor sau convenţii civile", a declarat Mihai Şeitan.

Ministrul Muncii a precizat că este un proiect de lege care se va discuta în Guvern în săptămânile următoare şi va intra în dezbaterea Parlamentului în februarie.

"O să fie dezbătută în Parlament o perioadă destul de lungă, pentru că legea pensiilor este o lege mare, după care o să aibă o perioadă şi de stabilire a unor norme. Probabil că începând din 2011 se va aplica", a mai spus Şeitan.

El a explicat necesitatea aplicării acestei măsuri prin faptul că se referă la oamenii care nu au dreptul la pensie, aceasta fiind o asigurare pentru pensie, iar noua lege a pensiilor trebuie să stabilească drept principiu de bază, între altele, obligativitatea participării la sistemul de pensii a celor care realizează venituri profesionale.

"O să urmeze nişte discuţii. O să avem discuţii cu patronatele din presă, artă, cu sindicatele, să vedem cum se aplică. Nu este nicio sperietură. Va începe pe principiul că toţi oamenii trebuie să-şi asigure prin contribuţia lor o pensie. Dacă nu, o să intre în ajutor social. Nu vreau să duc în ajutor social oamenii care fac câştiguri, totuşi", a mai declarat Mihai Şeitan.
Mediafax

×