x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești IMPORTANTE pentru clienții Hidroelectrica. A început emiterea facturilor

Vești IMPORTANTE pentru clienții Hidroelectrica. A început emiterea facturilor

de Redacția Jurnalul    |    22 Ian 2023   •   09:55
Vești IMPORTANTE pentru clienții Hidroelectrica. A început emiterea facturilor

Hidroelectrica a început să emită primele facturi pentru abonați. Consumatorii care și-au schimbat furnizorul anul trecut și au ales compania românească de electricitate au așteptat circa 9 luni pentru a vedea cât au de plătit.

Majoritatea spun că au primit doar facturile pe luna aprilie 2022 iar termenul de plată este martie 2023. 

"Uraaa, a venit factura pe aprilie anul trecut....", este primul mesaj de grupul de Facebook al clienților Hidroelectrica. 

"Am primit azi (vineri, 20 ianuarie - n.r.) factura pe aprilie 2022. Am termen de plată 45 de zile. Preț 0.78 lei", este o altă postare de pe grup.

"Primit factură azi (vineri, 20 ianuarie - n.r.) pentru luna aprilie 2022, consum 128 kw. Preț per kw 0,76 ron", scrie un membru al grupului.

"Ieri am primit factura pentru Aprilie 2022. Preţ 0,68 Lei/KWh Tva inclus! Termen de plată 45 de zile!", arată un nou mesaj.

"Las şi eu un printscreen cu factura, primită ieri (vineri, 20 ianuarie - n.r.), zona Iaşi, am calculat 0,7625 lei/Kwh", anunță alt utilizator.

Plata facturilor în rate

Circa 500.000 de clienți ai companiei așteaptă de 9 luni să le fie facturată electricitate, scrie antena3CNN

Totodată, Hidroelectrica a anunțat la începutul acestui an, că se poate alege plata în rate a facturilor pentru o perioadă de 6 luni. Pentru eșalonarea datoriei este nevoie de completarea online a unui formular tip ori direct la sucursale. 

Termenul de achitare este de 45 de zile pentru clienții casnici și 30 de zile pentru cei non-casnici. 

Birocrația la ajutorul de stat pentru plata energiei termice

Guvernul a decis ca printre ajutoarele de stat acordate persoanelor cu venituri mici să includă și cardul de energie pentru plata facturilor. Însă pentru a-l obține, beneficiarii racordați la sistemul public de încălzire sunt nevoiți să facă mai multe drumuri. EI trebuie să ceară administratorului blocului consumul de energie termică, pe care acesta trebuie să-l socotească separat din factura de întreținere. 

Apoi trebuie completată o declarație din care să reiasă că respectivul consumator beneficiază de ajutorul de stat de 1.400 de lei.

Cu cele două documente plus cartea de identitate, acesta trebuie să meargă la poștă unde depune toate actele.

"Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.  E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal. Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal", a explicat Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.

Cardul de energie poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe fiecare loc de consum în două tranșe - 700 lei/semestru, acordat în februarie 2023 pentru intervalul ianuarie-iunie 2023 și alți 700 lei/semestru, acordat în septembrie 2023 pentru intervalul iulie-decembrie 2023. 

 

×