x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energia hidro nu mai e deloc ieftină

Energia hidro nu mai e deloc ieftină

de Daniel Ionaşcu    |    01 Iul 2012   •   15:49
Energia hidro nu mai e deloc ieftină

Costul pentru producerea unui MWh de energie hidro este de 125 lei, astfel ca populatia si doua companii industriale primesc electricitatea la un pret situat sub costuri, incalcand tratatele europene.

Informatiile privind costul au fost prezentate intr-o emisiune de televiziune de Remus Borza, partener in cadrul Euro Insol, administratorul judiciar in cazul insolventei Hidroelectrica. Cele doua companii sunt producatorii industriali Electrocarbon Slatina si Elsid Titu, care primesc energia la 103 lei/MWh. Acestea au primit anul trecut 156.000 MWh, respectiv 172.000 MWh, potrivit rapoartelor facute publice de catre Fondul Proprietatea. Companiile nu au acceptat majorarile de pret impuse in 2010, asa ca Hidroelectrica a reziliat cele doua contracte. Ulterior, cele doua companii au castigat in instanta reluarea furnizarii pana la pronuntarea unor hotarari irevocabile pe fond. Dar in justitie, tribunalele din Olt si Dambovita au admis actiunile celor doua societati. Pe urma, Hidroelectrica a castigat la Curtea de Apel Craiova, respectiv Ploiesti. In final, Electrocarbon si Elsid au contestat noile hotarari, iar acum ambele cauze sunt inregistrate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Hidroelectrica a mai livrat anul trecut 3,8 TWh de energie hidro la un pret de 86 lei/MWh, impus de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), ceea ce inseamna ca populatia si micile firme primesc energie mai ieftina cu o treime fata de costul de productie.

Noi conditii pentru "baietii destepti"
Borza a spus ca vrea solutii amiabile privind contractele de livrare a energiei hidro, insa daca "baietii destepti" nu accepta conditiile, contractele vor fi denuntate la fel cum s-a intamplat saptamana trecuta cu Europec. Numai ca, de data aceasta, Hidroelectrica are avantaj in negociere si a impus conditii stricte. Nu mai sunt tolerate reduceri de cantitati de doar 5%, asa cum au avansat anterior la negocieri traderii, iar pretul ar trebui sa fie cel al pietei la care sa se aplice un discount de 10-12%. De asemenea, "baietilor destepti" li se va cere sa plateasca in avans pe un an, dupa cum a declarat Remus Vulpescu, seful OPSPI si administrator special al Hidroelectrica pe durata insolventei.

"Apreciem ca ar fi putut avea un cost financiar de 5% daca erau diligenti pe o piata financiara externa. Hidroelectrica sa le acorde un discount, asa cum s-au exprimat chiar si oficialii Fondului Monetar International, de 10-12%. Un discount se refera la un pret de referinta si o marja. Din pacate nu avem un pret de referinta in aceste contracte care ar trebui sa fie pretul pietei", a continuat Vulpescu.
In acest moment, pe OPCOM electricitatea costa 225 lei/MWh. Energia hidro se produce cu 125 lei/MWh, urmata de cea nucleara cu 145 lei/MWh iar in termocentrale costul mediu este de 180 lei pe MWh. Pe de alta parte, Vulpescu a spus ca nu s-a consultat cu premierul Victor Ponta cand a cerut intrarea in insolventa a Hidroelectrica. "Decizia nu mi-a atras nici sfaturi, nici chemari la cabinet, nici porunci", a continuat avocatul.

Demisie de la Transelectrica
Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a demisionat din functia de administrator al Transelectrica, invocand ca motiv o presupusa legatura intre seful consiliului de administratiei, Mircea Ciopraga, si Energy Holding.

Presa a scris ca Ciopraga este var cu Bogdan Buzaianu, cel care a fondat si apoi vandut furnizorul de electricitate Energy Holding. Aceasta are contracte preferentiale cu Hidroelectrica, de unde cumpara energie cu 130 lei MWh. Anul trecut, Energy Holding a cumparat de la Hidroelectrica 2,15 TWh de energie, pe care a platit 280 milioane de lei. Hidroelectrica incearca sa creasca preturile pe energia incasata, sa reduca perioada si cantitatile contractate.

"Chiar daca aceste speculatii sunt sau nu adevarate am decis sa demisionez din CA de la Transelectrica. Nu am o problema personala cu domnul Buzaianu, dar este vorba de orice persoana legata de companiile care au contracte cu Hidroelectrica", a spus Vulpescu.

×