x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - Au explodat preturile

Energie - Au explodat preturile

de Adrian N. Ionescu    |    14 Feb 2007   •   00:00
Energie - Au explodat preturile

Preturile marilor contracte bilaterale de energie electrica au crescut spectaculos, din cauza ofertei sarace, dar si deficientelor pietei. Cresterile de 20%-30% au devenit "rezonabile".

Preturile marilor contracte bilaterale de energie electrica au crescut spactaculos din cauza ofertei sarace, dar si deficientelor pietei. Cresterile de 20%-30% au devenit "rezonabile".

Preturile de cumparare din contractele bilaterale de pe piata libera a energiei electrice au crescut cu 20%-30% in ultima vreme, atat in urma renegocierii contractelor vechi de producatori, cat si in cazul contractelor noi, potrivit diferitelor surse din piata, neconfirmate oficial.

"Este o adevarata explozie a preturilor, care au intrat in degringolada. Oferta este mica, iar mecanismele pietei sunt insuficente", ne-a spus un specialist in energetica. "20% este o crestere rezonabila! In curand expertii Directoratului General al Competitiei din cadrul Comisiei Europene vor veni in control, vor cere datele care fundamenteaza preturile si vor face prapad", a spus liderul unuia dintre marii operatori de pe piata. Situatia cea mai dificila o are Electrica, ale carei oferte de cumparare sunt refuzate una dupa alta si care de la 1 aprilie nu va mai avea energie sa livreze catre consumatorii industriali. "La OPCOM exista oferte neloiale de la alti furnizori care, pentru aceleasi pachete de achizitionare de energie, ofera cu un leu mai mult decat Electrica", a spus ieri seful Serviciului Piata al companiei, Ioan Fecioru, ctat de NewsIN. Ieri, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a spus ca "Electrica este un furnizor ca oricare altul. Daca nu are ce vinde, vor vinde altii". Dar daca un pret din cotractele bilaterale "va parea suspect, corpul de control va intra in actiune", a adaugat Vosganian.

PSEUDOPIATA. Contractele bilaterale de energie incheiate in afara operatorului comercial OPCOM acopera circa 30% din consumul de electricitate al tarii, potrivit lui Vosganian. "Alte 7%-8% merg pe piata contractelor bilaterale de la OPCOM", a adaugat Vosganian.

In contextul suspiciunilor privind preturile la care se incheie contractele, ministrul Economiei a mai spus ca din 23 februarie (dupa intrarea in vigoare a noii legi a energiei), toate preturile contractelor care se vor incheia vor fi facute publice. Autoritatea in domeniu a dat liber la publicarea preturilor tranzactiilor incheiate chiar din 9 februarie incoace.

Potrivit datelor OPCOM, preturile cerute de producatori, din decembrie pana acum, variaza intre 163 si aproape 172 lei/MWh, vanzatorii fiind complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova.

Tranzactiile din 9 februarie incoace s-au realizat la preturi intre 176,36 si 179,90 lei /MWh. Pretul mediu rezultat din licitatiile de la OPCOM a crescut cu aproape 15% in tranzactiile pentru 2007 fata de 2006, dar datele respective sunt reprezentative doar pentru 15% din piata libera.
×
Subiecte în articol: economic preţurile