x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - Consumatorii eligibili si-au schimbat furnizorul

Energie - Consumatorii eligibili si-au schimbat furnizorul

10 Aug 2004   •   00:00

Procesul de liberalizare a pietei de energie electrica din Romania a atins un grad de deschidere de 40%.

Acesta ne situeaza la nivel apropiat cu cel al unor tari ca Portugalia - 45%, Slovacia - 41%, Franta - 37%, Cehia - 31% sau Ungaria - 30%. Prin deschiderea totala a pietei, toti consumatorii vor avea posibilitatea de a-si alege furnizorul de energie electrica, pretul platit de acestia fiind stabilit prin mecanismele concurentiale ale pietei.

CONSUMATORI. Pana in prezent au fost acreditati de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) 69 de consumatori care au posibilitatea de a-si alege furnizorul. Dintre acestia, 24 de consumatori, care cumuleaza 15% din consumul final de energie electrica a tarii, si-au schimbat deja furnizorul. Consumatorii eligibili negociaza preturile la energia electrica cu furnizorii acestora. Ei provin din siderurgie, materiale de constructii, respectiv fabricarea cimentului, chimie si petrochimie, metalurgie, transporturi, constructii de masini si industrie usoara.

PRODUCTIE. In sectorul de producere exista un producator hidro, un producator de energie nucleara, cinci producatori termo importanti si peste douazeci de producatori independenti, in cogenerare, aflati in proprietatea administratiei locale. Acestora li se adauga producatorii independenti si autoproducatorii existenti, astfel incat, in luna iulie a anului 2004, in sectorul energiei electrice se regaseau 46 de producatori, titulari de licenta. (Adrian Mihai)

×
Subiecte în articol: economic