x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - Radacinile scumpirilor

Energie - Radacinile scumpirilor

de Adrian N. Ionescu    |    21 Iun 2006   •   00:00
Energie - Radacinile scumpirilor

Consumatorii eligibili de electricitate vor plati mai mult, ca urmare a renegocierii unor contracte ale Electrica, potrivit indiciilor semnalate de Dan Teodorescu, director de vanzari al departamentului Energie al Grivco SA.

Jurnalul National: Domnule director, la ce sunt buni furnizorii privati de electricitate?
Dan Teodorescu: La ce este buna piata libera? Dezechilibrele de pe piata noastra au radacini care coboara pana la momentul impartirii CONEL. Felul in care s-a facut aceasta impartire a creat si problemele de pret invocate in ultimele saptamani. Gruparea entitatilor producatoare de energie trebuia sa se faca nu dupa tipul lor, ci astfel incat entitatile rezultate sa aiba preturi apropiate si competitive, nu disproportionate. Aceasta este prima cauza a unor blocaje care mai intervin pe piata noastra.

Altfel, piata nu stabileste preturi mici sau mari, ci preturi corecte. Furnizorii privati de energie sunt cautatorii preturilor corecte si, desigur, avantajoase pentru clienti.

Atributii

Un fel de angrosisti de electricitate care adauga la pret?
Marja GRIVCO este de cel mult 2% din pretul final. Suntem mai mult decat niste angrosisti. Responsabilitatea noastra este mai mare decat cea a pretului. Raspundem pentru siguranta livrarilor si asiguram si managementul energetic al clientilor. Si pentru ca platim in avans, asiguram si finantarea sistemului. GRIVCO ocupa circa 3% din piata libera.

De ce furnizorii cumpara de la stat si vand firmelor de stat?
Nu exista nici o reglementare care sa interzica acest lucru si ar fi rau daca ar exista. Daca privatizarea producatorilor nu ar fi tergiversata, ar disparea si aceasta situatie. Aceasta este a doua cauza a blocajelor.

Un participant licentiat are dreptul sa cumpere si sa vanda oricarui alt participant licentiat. Priviti ce se intampla dupa ce Electrica a reziliat la comanda toate contractele cu furnizorii privati. A intrat pe piata contractelor bilaterale (PCCB) de la OPCOM, dar am indicii ca astfel preturile vor creste, pentru ca Electrica nu plateste producatorii in avans, ci cu intarzieri. Pretul tine seama de asta.

In plus, segmentul PCCB, a ceea ce urmeaza sa fie parte a Bursei de energie de la Bucuresti, are un volum mic de tranzactii. Functioneaza prin mecanismul licitatiilor, care dureaza mai multe zile, iar ofertele sunt dezechilibrate. Vanzatorii, mai ales producatorii termo cer prea mult, pentru ca au costuri prea mari, iar cumparatorii ofera prea putin.

Producatorii de energie mai ieftina ori nu intra, ori cer si ei mai mult, pentru ca pot face contractele in cateva ore in afara segmentului PCCB. Bursa are ambitia de a deveni centrul pietei regionale sud-est europene, dar furnizorii privati straini, ale caror contracte au fost reziliate, deja au transmis un mesaj negativ in afara.

COMPETITIE
"Piata nu stabileste preturi mici sau mari, ci preturi corecte. Furnizorii privati de energie sunt cautatorii preturilor corecte si, desigur, avantajoase pentru clienti" - Dan Teodorescu, director de vanzari al Grivco SA

×
Subiecte în articol: economic piata energie