Consumatorii eligibili de electricitate vor plati mai mult, ca urmare a renegocierii unor contracte ale Electrica, potrivit indiciilor semnalate de Dan Teodorescu, director de vanzari al departamentului Energie al Grivco SA.
Jurnalul National: Domnule director, la ce sunt buni furnizorii privati de electricitate?
Dan Teodorescu: La ce este buna piata libera? Dezechilibrele de pe piata noastra au radacini care coboara pana la momentul impartirii CONEL. Felul in care
s-a facut aceasta impartire a creat si problemele de pret invocate in ultimele saptamani. Gruparea entitatilor producatoare de energie trebuia sa se faca nu dupa tipul lor, ci astfel incat entitatile rezultate sa aiba preturi apropiate si competitive, nu disproportionate. Aceasta este prima cauza a unor blocaje care mai intervin pe piata noastra.
Altfel, piata nu stabileste preturi mici sau mari, ci preturi corecte. Furnizorii privati de energie sunt cautatorii preturilor corecte si, desigur, avantajoase pentru clienti.
Atributii
Un fel de angrosisti de electricitate care adauga la pret?
Marja GRIVCO este de cel mult 2% din pretul final. Suntem mai mult decat niste angrosisti. Responsabilitatea noastra este mai mare decat cea a pretului. Raspundem pentru siguranta livrarilor si asiguram si managementul energetic al clientilor. Si pentru ca platim in avans, asiguram si finantarea sistemului. GRIVCO ocupa circa 3% din piata libera.
Șefa partidului lui Călin Georgescu, reacție violentă în fața jurnaliștilor, în prima zi în Parlament
Citește pe Antena3.ro
De ce furnizorii cumpara de la stat si vand firmelor de stat?
Nu exista nici o reglementare care sa interzica acest lucru si ar fi rau daca ar exista. Daca privatizarea producatorilor nu ar fi tergiversata, ar disparea si aceasta situatie. Aceasta este a doua cauza a blocajelor.
Un participant licentiat are dreptul sa cumpere si sa vanda oricarui alt participant licentiat. Priviti ce se intampla dupa ce Electrica a reziliat la comanda toate contractele cu furnizorii privati. A intrat pe piata contractelor bilaterale (PCCB) de la OPCOM, dar am indicii ca astfel preturile vor creste, pentru ca Electrica nu plateste producatorii in avans, ci cu intarzieri. Pretul tine seama de asta.
"Piata nu stabileste preturi mici sau mari, ci preturi corecte. Furnizorii privati de energie sunt cautatorii preturilor corecte si, desigur, avantajoase pentru clienti" - Dan Teodorescu, director de vanzari al Grivco SA