x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie - Termoelectrica, pe cale de disparitie

Energie - Termoelectrica, pe cale de disparitie

de Adrian N. Ionescu    |    16 Aug 2006   •   00:00
Energie - Termoelectrica, pe cale de disparitie

Se pregateste o hotarare de Guvern care sa garanteze investitorilor in termocentrale "o rentabilitate decenta". Totodata, Termoelectrica ar putea intra in faliment sau va fi absorbita de Hidroelectrica impreuna cu termocentralele nepreluate de administratiile locale.

Ministerul Econoniei si Comertului si Autoritatea Nationala din domeniul energetic (ANRE) finalizeaza un proiect de hotarare de Guvern continand prevederi referitoare la "un mecanism financiar care sa permita o rata de rentabilitate decenta investitorilor in modernizarea termocentralelor", a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Aceasta s-ar putea adauga intr-o mica masura la tarifele electricitatii.

Este vorba de termocentralele care produc, in cogenerare, energie termica si electricitate, a caror functionare normala depinde de vanzarea acesteia din urma, de regula mai scumpa si care isi gaseste mai greu cumparatori. Mecanismul va garanta achizitia intregii productii de energie electrica obtinuta de termocentralele de cogenerare la niste preturi reglementate de ANRE, a caror marime va depinde de cheltuielile termocentralelor pe care aceasta le va recunoaste. Codrut Seres a recunoscut ca "o parte din costuri va fi transferata dinspre energia termica spre energia electrica", estimand productia de electricitate a termocentralelor respective la 15%-20% din total.

SPECTRUL FALIMENTULUI. Daca Uniunea Europeana "nu va aproba una dintre variantele de rezolvare a datoriilor Termoelectrica, aceasta ar putea intra in faliment", a mai spus ministrul Economiei. Seres nu a dat detalii despre aceste variante, dar a admis ca printre acestea s-ar putea afla stergerea datoriilor sau transformarea lor in actiuni.

Oficialii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu pentru stergerea datoriilor istorice si urmeaza sa-si prezinte oficial pozitia, avandu-se in vedere si datele suplimentare solicitate de Consiliul Concurentei.

Chiar daca problema datoriilor se va rezolva, Termoelectrica, inclusiv filiala sa ELCEN Bucuresti, tot ar putea ramane fara principalele termocentrale, care vor fi transferate in proprietatea administratiilor locale. Mai sunt probleme de rezolvat la acele termocentrale care deja au constituit societati mixte cu investitori privati (CET Grozavesti si CET Bucuresti Sud). Si celelalte termocentrale principale (Doicesti, Braila, Deva, Borzesti) sunt curtate de investitori, cu care trebuie purtate discutii din perspectiva transferului de proprietate. Oricare ar fi rezultatul acestor discutii, odata curatata de datorii, Termoelectrica si termocentralele care i-ar mai ramane ar putea fi absorbita de Hidroelectrica, a mai spus Codrut Seres.

Termoelectrica a ajuns intr-o situatie financiara dezastruoasa, cu datorii de 1,2 miliarde de euro, din care 800 de milioane de euro sunt catre stat. Printre cauzele invocate pentru aceste datorii se numara perpetuarea preturilor care nu au acoperit cheltuielile, dar si tehnologiile invechite si insuficient modernizate.
×
Subiecte în articol: economic termoelectrica