x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Estimare - Euro de 3,45 lei la sfarsitul anului

Estimare - Euro de 3,45 lei la sfarsitul anului

de Adrian Mihai    |    14 Mar 2006   •   00:00
Estimare - Euro de 3,45 lei la sfarsitul anului

Euro va inregistra la sfarsitul anului valoarea de 3,45 lei. Este de asteptat o apreciere puternica in prima parte a anului pentru ca ulterior sa creasca spre nivelul mentionat, ca efect al cresterii cererii de valuta pentru importuri. Estimarea este conditionata de intrarile Bancii Nationale a Romaniei pe piata de capital si apartine economistului sef al ING Bank, Florin Citu (foto).

Tendinta de apreciere a leului este una de durata, orizontul fiind de cel putin doi ani, mentioneaza el. Inflatia se va situa anul acesta la 7,3% si doar o apreciere foarte rapida si substantiala a leului ar putea duce nivelul acesteia catre 6,5%, arata Citu. Desi apreciaza ca inflatia va atinge 6,5%, Banca Nationala a pastrat tinta de maximum 6%, tocmai pentru a reusi sa obtina un nivel cat mai redus al acesteia.
Rezultatul bun al inflatiei din februarie, de 0,24%, ar putea sa limiteze intarirea leului deoarece probabilitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa procedeze la o noua crestere a dobanzii de interventie a scazut. Cresterea dobanzii ar fi determinat cresterea intrarilor de valuta ce ar fi avut ca efect intarirea leului.

×
Subiecte în articol: economic