x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Estimari - 2007, anul banilor

Estimari - 2007, anul banilor

de Florina Zainescu    |    04 Ian 2007   •   00:00

Atentie, vin banii europeni! Secto-rul agricol va primi cele mai mari finantari, dar va trebui sa respecte si cele mai dure reguli ce ar putea falimenta pe mai multi fermieri mici. Integrarea va aduce si cresterea preturilor in sectorul imobiliar, ce a atras ca un magnet investorii straini.

REGULA. Crescatorii de vaci care nu au cote de lapte nu mai au voie sa vanda acest produs

Atentie, vin banii europeni! Sectorul agricol va primi cele mai mari finantari, dar va trebui sa respecte si cele mai dure reguli care ar putea aduce falimentul multor mici fermieri. Integrarea va aduce si cresterea preturilor in sectorul imobiliar, ce a atras ca un magnet investitorii straini.

Pazea! Vin banii de la UE! Pana la 15 mai, agricultorii (proprietari sau arendasi) trebuie sa depuna la Centrele locale ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) cererile pentru subventiile europene (platile directe pe hectar). Aceia dintre ei care au cel putin un hectar de teren arabil, pasune, vie sau livada impartit in parcele de cel putin 30 de ari si inscris in Registrul Fermelor vor primi de la UE in noiembrie 50 de euro/hectar (aproximativ 180 de lei). Insa pentru a se bucura de acesti bani fermierii trebuie sa mentina absolut toate suprafetele pe care le au in folosinta in bune conditii agricole si de mediu, sa respecte standardele referitoare la bunastarea animalelor si la sanatatea publica. Altfel, pot pierde platile directe.

Grosul finantarilor europene - circa 1,07 miliarde de euro anual - este destinat investitiilor: crearea si modernizarea fermelor, impaduriri, procesarea produselor agricole, dezvoltarea infrastructurii rurale, crearea de IMM-uri la sate, promovarea mestesugurilor sau a agroturismului. Aceste fonduri vor fi acordate pe baza de proiect, dupa modelul SAPARD. Din pacate, autoritatile noastre nu au adoptat inca Planul National Strategic de Dezvoltare Rurala 2007-2013, document ce trebuie avizat mai apoi de Bruxelles si pe baza caruia europenii ne vor da banii promisi. Asa ca cei care tropaie de nerabdare sa alerge cu dosarele la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si sa acceseze aceste fonduri mai au de asteptat. Probabil pana pe la jumatatea anului.

SUBVENTII. Pe langa platile directe europene - care vor creste treptat, de la 50 de euro/ha/an in 2007 pana la 200 de euro/ha/an in 2013 - , taranii vor primi si subventii de la bugetul de stat. Astfel, cultivatorii de grau, secara, orz, orzoaica, ovaz, floarea-soarelui, porumb, rapita si leguminoase boabe vor primi anul acesta inca 30 de euro/ha, in timp ce pentru suprafetele de sfecla de zahar, soia, hamei, orez, tutun, in si canepa plata nationala complementara va fi de 216 euro/ha. Si crescatorii de animale vor primi bani de la stat pe langa platile europene. Pentru vacile de lapte, subventia va fi de circa 650 de lei/cap de animal - plata conditionata de calitatea laptelui livrat - , 700 de lei/cap pentru taurasi la ingrasat, daca acestia au peste 500 kg, pentru bovinele adulte predate la abator circa 400 lei/animal, iar pentru oi si capre 20 de lei/cap de animal.

COTE. Tot de anul acesta, fermierii sau gospodarii care au vaci si nu s-au inscris pentru cota de lapte nu vor mai putea vinde acest produs. Decat daca vor cumpara sau vor inchiria o parte din cota altora. O noua inscriere pentru a obtine cota de lapte se va mai putea face doar in 2009, din cota de rezerva de stat ce se va crea. Cine depaseste cota va fi penalizat. Daca nu realizeaza minimum 70% din ea, diferenta de 30% ii va fi confiscata si preluata in rezerva nationala.

Si cele noua fabrici de zahar din Romania isi primesc cotele de productie de zahar si izoglucoza. "Cotele de productie de zahar si izoglucoza se vor imparti operatorilor economici care produc zahar si/sau izoglucoza pe teritoriul Romaniei in urma indeplinirii mai multor criterii, dintre care principalul este media productiilor realizate de fabricile de zahar in perioada de referinta 1998-2005", a anuntat Ministerul Agriculturii. Potrivit organizarii comune de piata, anul de comercializare incepe la data de 1 octombrie si se incheie la data de 30 septembrie a anului urmator. Astfel, cantitatea de zahar si izoglucoza pentru anul 2007 va corespunde celor noua luni din anul de comercializare, respectiv 1 ianuarie-31 septembrie 2007.

ALIMENTE. Unitatile care produc alimente de origine animala, cu exceptia celor care au primit perioada de tranzitie pentru modernizare, trebuie autorizate sanitar-veterinar pana la data de 30 aprilie 2007. Altfel nu vor mai putea sa faca decat vanzari cu amanuntul. De altfel, incepand de la 30 aprilie, in Romania vor exista unitati care corespund standardelor europene si care pot face schimburi intracomunitare si unitati aflate in perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2009, care pot comercializa doar pe piata nationala. Vor exista si abatoare si fabrici care corespund tehnologic normelor europene, insa produsele lor nu respecta cerintele europene si vor vinde doar pe piata nationala pana scapa de materia prima si marfa neconforma. Este si cazul unitatilor procesatoare de carne de porc, pentru care exista interdictia de a exporta, din cauza reintroducerii vaccinarii contra pestei porcine. Nu in ultimul rand, vor exista micii producatori, care vor vinde doar pe piata locala, productia primara din sectorul laptelui, carnii de pasare, de vanat sau peste, oua si miere, fara marca de identificare. La ora actuala, doar 301 unitati din cele 805 existente in Romania au voie sa exporte produse alimentare in UE: 172 din sectorul de procesare carne rosie, 36 din cel de procesare carne de pasare, 73 de procesatori de lapte si 20 de peste. Pentru 246 de unitati din sectorul carne si 141 din sectorul lapte s-a acordat perioada de tranzitie.

PRETURI. In ceea ce priveste evolutia preturilor la alimente pe piata romaneasca, situatia este incerta. "Majorarile de accize de la 1 ianuarie sunt importante si au influenta directa asupra preturilor produselor alimentare. Cu toate acestea, este exclusa o scumpire pana in primavara", a declarat Sorin Dumitru Minea, presedintele Romalimenta. "Exista insa si posibilitatea unor reduceri de pret, daca, o data cu disparitia taxelor vamale, europenii vor veni cu alimente mai ieftine", a adaugat el. Minea a precizat ca nimeni nu va risca sa umble la pret pana cand nu va vedea cum vor evolua preturile la materia prima din UE o data cu disparitia taxelor vamale, dar si la alimentele europene ce vor intra pe piata autohtona.

TURISMUL IA AVANT
Anul 2007 se anunta promitator pentru industria turistica, mai ales datorita posibilitatii de a accesa fonduri europene. Banii vor putea fi folositi pentru pregatirea resurselor umane, restaurarea si valorificarea patrimoniului istoric si cultural si pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare si agrement. Toate aceste transformari, spera autoritatile, vor avea ca rezultat cresterea numarului de turisti.
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza ca numarul vizitatorilor straini va creste cu circa 20%, iar cel al turistilor romani care vor pleca in destinatii externe va continua trendul ascendent, de 30%-35%.
Turismul de afaceri va avea cel mai mult de castigat de pe urma integrarii, datorita ritmului alert de crestere a segmentului de afaceri. Conform estimarilor ANAT, turismul de business va creste pe termen scurt cu circa 15%-20% pe an. Pentru turismul de pe litoral se estimeaza un ritm de crestere de 5%-8% fata de 2006. Pe segmentul turismului balnear se preconizeaza o crestere de 15%, insa aici trebuie facute investitii importante pentru refacerea hotelurilor si a bazelor de tratament. In 2006, investitiile in zona balneo s-au cifrat la 150 de milioane de euro, fondurile fiind alocate pentru modernizari sau constructii de noi facilitati.
  • Iohanna Onaca Purdea
  • PRETURILE IN SECTORUL IMOBILIAR CRESC SI IN 2007
    Preturile locuintelor si terenurilor ar putea creste in prima parte a anului ca urmare a introducerii impozitului pe tranzactiile imobiliare. Analistii imobiliari spun ca proprietarii vor introduce in pretul de vanzare aceste impozite si astfel pretul nu va scadea. Nici concurenta pe care imobilele noi o fac celor vechi nu va conduce la scaderi de preturi atat timp cat locuintele noi vor ramane mai scumpe decat cele vechi. Potrivit noului Cod Fiscal, vanzarea de proprietati imobiliare este taxata de stat cu cote diferite, in functie de data dobandirii, dar si de valoarea de vanzare. Astfel, daca proprietatile - constructii si terenuri - sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 de lei si o cota de 2%, calculata la valoarea ce depaseste 200.000 de lei. Daca imobilele sunt instrainate la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu 1%. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile ce trec de 200.000 de lei este de 4.000 de lei. Si preturile locuintelor noi vor creste, pe masura ce vor fi date in folosinta. Dupa unele estimari, aceste majorari pot atinge chiar si 40%-50% fata de pretul la care au fost contractate apartamentele cand erau doar "pe hartie".

    GAZELE SI ELECTRICITATEA SE ALINIAZA LA UE
    Piata electricitatii asteapta proiectul noului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, de standardizare a contractelor bilaterale, astfel incat bursa energiei de la OPCOM sa lucreze dupa regulile unei burse de marfuri clasice.
    Preturile electricitatii depind de cele ale gazelor si pacurii. Daca se vor adeveri prognozele privind seceta, avantajul hidrocentralelor va fi mai mic. Programul convenit cu Uniunea Europeana pentru "alinierea" pretului la gazele autohtone va adauga cel putin 25 de dolari/1.000 mc pana la sfarsitul anului. Intentiile Petrom - OMV de a castiga cat mai mult ar putea adauga un plus, asa cum, prin surprindere, au adaugat si in noiembrie 2006. Un alt factor de scumpire este pretul gazelor de import, care depinde de cel al titeiului. Acesta ar putea depasi 70 de dolari/baril in februarie, potrivit dorintelor cartelului OPEC al exportatorilor. Primii vor fi afectati carburantii. Pentru ca pretul gazelor se calculeaza plecand de la o medie de sase luni a celor ale titeiului, este de asteptat ca si electricitatea si gazele sa se scumpeasca si la 1 aprilie, si la 1 iulie.

    BURSA
    2007 va fi anul lansarii sau al esecului Fondului Proprietatea manageriat de Alexandru Paunescu (foto) si al listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a Transgaz, amanata si ea din 2006. Investitorii si brokerii isi pun sperante privind aparitia unor titluri noi la cota BVB. Eventualul pesimism vine mai ales din apetenta eventualilor mari candidati pentru bursele straine. Bursa inca mai spera ca strategii privatizarilor si ai altor mari proiecte energetice sau bancare vor tine seama de avantajele folosirii ringului sau. BVB isi va lansa propria piata a contractelor la termen intrand intr-o competitie dura cu Bursa de la Sibiu, care vrea sa-si taie, la randul sau, o portie din tranzactiile cu actiuni.
  • Adrian N. Ionescu
  • ×
    Subiecte în articol: economic anul piata cota sectorul zahăr europene