x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Recolta de grâu a UE se anunta destul de modesta!

Recolta de grâu a UE se anunta destul de modesta!

09 Aug 2018   •   16:21
Recolta de grâu a UE se anunta destul de modesta!

Analiştii de la Strategie Grains şi-au înrăutăţit din nou estimările privind producţia de grâu din acest an a Uniunii Europene, din cauza condiţiilor din nordul Europei care au dus la recolte "catastrofice", în timp ce condiţiile favorabile din România, Bulgaria, Ungaria, Italia şi Spania compensează presiunile asupra recoltelor provocate de vremea călduroasă şi uscată din Germania, Polonia, Franţa şi Cehia.

 

Pentru grâul moale, analiştii subliniază că România şi Bulgaria vor avea mai mult grâu pentru hrana animalelor în urma ploilor. În raportul sau,  firma franceză a estimat că producţia de grâu moale a UE se va situa la 127,7 milioane de tone, faţă de prognoza din iulie, de 132,4 milioane de tone, şi de cea actualizată de la sfârşitul lunii trecute, de sub 130 de milioane de tone, cel mai redus nivel din ultimii şase ani. 

Ultima prognoza reprezintă un declin de 10% comparativ cu nivelul din 2017. "De asemenea, analiştii Strategie Grains au revizuit în scădere estimarea privind producţia de orz a UE din acest an, la 57,1 milioane de tone, în scădere cu 2,5 milioane de tone faţă de estimarea din iulie şi cu 2% sub nivelul din 2017. 

"Recoltele de grâu şi orz din Polonia şi din statele baltice sunt foarte scăzute şi pot fi descrise ca fiind catastrofice în Germania şi în Scandinavia. Recoltele dezamăgitor de scăzute sunt acum confirmate în Franţa, Italia, Marea Britanie şi în ţări din centrul şi sud-estul UE", apreciază analiştii. 

Seceta prelungită a devastat câmpurile cultivate cu grâu din nordul Europei, preţurile fiind în creştere din cauza temerilor privind posibilitatea unor noi pagube la culturi. Sunt afectate semnificativ culturile din Germania, al doilea producător de grâu din UE, şi din Peninsula Scandinavă. 

În cazul porumbului, care se recoltează în mare parte toamna, Strategie Grains şi-a revizuit în creştere estimarea, cu 700.000 de tone, la 61,3 milioane de tone, în creştere cu 3% faţă de 2017. Producţia din România - al treilea mare exportator de grâu al UE - ar putea scădea anul acesta cu cel puţin 20%, a avertizat săptămâna trecută Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). AGERPRES

×