x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eurobarometru: Peste jumătate dintre români ar prefera să aibă propria afacere

Eurobarometru: Peste jumătate dintre români ar prefera să aibă propria afacere

06 Iun 2010   •   00:00

Peste jumătate dintre români, respectiv 52%, şi 60% dintre greci ar vrea să aibă propria lor afacere, România şi Grecia având cea mai ridicată pondere a repondenţilor care şi-au declarat preferinţa de a fi proprii lor şefi, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

La polul opus se află repondenţii din Belgia şi Danemarca, doar 30%, respectiv 32% dintre aceştia preferând să aibă afaceri proprii.

În plus, românii au răspuns în cea mai mare măsură (42%), comparativ cu restul statelor UE, că ar începe o afacere dacă ar moşteni o sumă mare de bani. Ponderea grecilor care ar face acest lucru este de două ori mai mare decât media UE (21%, comparativ cu 14%).

De asemenea, mai puţin de 10% dintre danezi şi bulgari ar începe o afacere cu banii moşteniţi (5%, respectiv 7%).

Sondajul cu tema antreprenoriatul în UE şi în alte state a fost realizat în decembrie 2009 de institutul Gallup în UE, ţările EFTA (Islanda, Norvegia şi Elveţia), Croaţia, Turcia, Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China.

Cercetarea, la care au participat 26.000 de repondenţi, a acoperit teme precum dezvoltarea antreprenoriatului şi ce factori încurajează libera iniţiativă.

În privinţa motivelor pentru care repondenţii au optat pentru statutul de angajat, patru din zece s-au referit la siguranţa şi stabilitatea veniturilor şi 35% au menţionat stabilitatea locului de muncă.

În România, 45% dintre persoanele intervievate au spus că preferă acest statut datorită veniturilor fixe, iar 32% au menţionat lipsa fondurilor necesare deschiderii unei afaceri. Alţi 20% au justificat preferinţa prin stabilitatea locului de muncă.

Veniturile fixe au fost justificarea pentru 75% dintre turci şi 70% dintre unguri.

Lipsa finanţelor, ca element de constrângere pentru înfiinţarea unei afaceri, a fost menţionată cel mai frecvent de repondenţii din Europa de Est.

Majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene şi-au exprimat preferinţa pentru o afacere proprie datorită libertăţii oferite, cum ar fi independenţa personală, satisfacţia profesională şi şansa de a-şi urma preferinţele (68%), dar şi a libertăţii de alegere a locului şi programului de lucru (35%).

În România, 55% dintre repondenţi ar prefera statutul de antreprenor pentru independenţa personală şi 39% pentru perspectiva de câştig.


×
Subiecte în articol: redactie