x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europa a evitat o apocalipsă energetică

Europa a evitat o apocalipsă energetică

de Redacția Jurnalul    |    11 Ian 2023   •   20:47
Europa a evitat o apocalipsă energetică

Europa a evitat o apocalipsă energetică în această iarnă, potrivit economiştilor şi oficialilor, datorită vremii neobişnuit de calde şi eforturilor de a găsi alte surse de gaze naturale, după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte din alivrările de energie, scrie David McHugh pentru AP News.

Furnizorii de gaze naturale şi-au mărit stocurile, într-un moment în care acestea sunt de obicei reduse, un impuls neaşteptat care a atenuat temerile că gazele și electricitatea folosite pentru încălzirea locuinţelor și a companiilor se epuizează până la sfârşitul iernii.

Drept urmare, preţurile gazelor pe termen scurt au scăzut de la nivel record. Dar analiştii spun că cel mai rău scenariu de penurie şi raţionalizare a fost evitat.

"Am prevenit cel mai rău scenariu cu care am fost ameninţaţi în vară... o criză economică completă pentru industria germană şi europeană", a spus ministrul german al Energiei, Robert Habeck, săptămâna trecută.

"Criza energetică în sine nu s-a încheiat, dar ce a fost mai rău a fost evitat", este de părere Simone Tagliapietra, expert în politici energetice la think tank-ul Bruegel din Bruxelles.

O oarecare uşurare a venit prin sprijinul autorităților. În Germania, cea mai mare economie a Europei, guvernul federal a plafonat preţurile la gaze şi electricitate, permiţând întreprinderilor mici şi consumatorilor să cumpere 80% din energia necesară la preţul de anul trecut.

 

×
Subiecte în articol: economie apocalipsa energetica