x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Europa ne dă o mână de ajutor

Europa ne dă o mână de ajutor

de Elena Stan    |    01 Aug 2011   •   21:00

Comisia Europeana (CE) reduce de la 15% la 5% cofinan­tarea pe care sase state UE, inclusiv Romania, trebuie sa o asigure la accesarea fondurilor UE.

Aceasta masura ar putea ge­nera, in cazul tarii noastre, eco­nomii de pana la 714 milioane de euro, potrivit CE. Masurile propuse ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor care se confrunta cu cele mai mari dificultati la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

"Aceste propuneri constituie un raspuns exceptional la circumstante exceptionale. Accelerarea acestor fonduri, impreuna cu programele de asistenta financiara, demonstreaza angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea si competitivitatea tarilor cel mai grav afectate in urma crizei financiare, contribuind in acest mod la un fel de «Plan Marshall» pentru redresarea economica", a afirmat José Manuel Barroso, presedintele CE. Statele vor putea sa-si diminueze contributia in cadrul cofinantarii intr-o perioada in care bugetele nationale se confrunta cu presiuni considerabile. Con­tributia UE va creste de la 85% la 95%, daca acest lucru va fi so­licitat de unul dintre cele sase state. Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie sa contribuie cu cel putin 15% din costul unui pro­iect aprobat, inainte ca Bruxellesul sa plateasca diferenta. In total, pentru cele sase tari implicate, impactul maxim va fi de 2,9 mi­liarde de euro. Comisia va cere Consiliului si Parlamentului European sa adopte propunerea, printr-o procedura legislativa ac­ce­lerata, pana la sfarsitul anului in curs.

×