Comisia Europeana (CE) reduce de la 15% la 5% cofinantarea pe care sase state UE, inclusiv Romania, trebuie sa o asigure la accesarea fondurilor UE.
Aceasta masura ar putea genera, in cazul tarii noastre, economii de pana la 714 milioane de euro, potrivit CE. Masurile propuse ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor care se confrunta cu cele mai mari dificultati la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria, se arata intr-un comunicat al Comisiei.
"Aceste propuneri constituie un raspuns exceptional la circumstante exceptionale. Accelerarea acestor fonduri, impreuna cu programele de asistenta financiara, demonstreaza angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea si competitivitatea tarilor cel mai grav afectate in urma crizei financiare, contribuind in acest mod la un fel de «Plan Marshall» pentru redresarea economica", a afirmat José Manuel Barroso, presedintele CE. Statele vor putea sa-si diminueze contributia in cadrul cofinantarii intr-o perioada in care bugetele nationale se confrunta cu presiuni considerabile. Contributia UE va creste de la 85% la 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre cele sase state. Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie sa contribuie cu cel putin 15% din costul unui proiect aprobat, inainte ca Bruxellesul sa plateasca diferenta. In total, pentru cele sase tari implicate, impactul maxim va fi de 2,9 miliarde de euro. Comisia va cere Consiliului si Parlamentului European sa adopte propunerea, printr-o procedura legislativa accelerata, pana la sfarsitul anului in curs.