x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un europarlamentar spune cum să accesăm fondurile UE: Avem o sumă istorică pusă la dispoziţia României

Un europarlamentar spune cum să accesăm fondurile UE: Avem o sumă istorică pusă la dispoziţia României

de Redacția Jurnalul    |    10 Dec 2022   •   15:50
Un europarlamentar spune cum să accesăm fondurile UE: Avem o sumă istorică pusă la dispoziţia României
Sursa foto: antena3CNN

România poate accesa acum fonduri europene importante așa că este important să dezvolte proiecte pentru a-i atrage, spune europarlamentarul român Vlad Botoș. "Avem o sumă de bani istorică pusă la dispoziţia României", spune oficialul.

Banii sunt destinați pentru gestionarea situației cu refugiații ucraineni de către autoritățile locale dar sunt și pentru alte domenii de activitate.

"În România, avem o problemă în atragerea de fonduri europene. Programul Fast-Care este pentru a-i ajuta pe refugiaţii din Ucraina, prin a ne ajuta noi autorităţile locale, primăriile, să-i ajutăm pe cetăţenii care găzduiesc refugiaţi ucraineni. Am vrut să înlăturăm cât mai mult birocraţia, pentru ca oamenii, românii noştri, să acceseze aceşti bani.

Îmi doresc foarte mult ca şi în perioada 2021-2027, pentru că aceste proiecte nu se termină, să poată fi absorbiţi bani în următoarea perioadă, îmi doresc ca proiectele să fie fazate. Avem nevoie de banii din politica de coeziune mai mult decât oricând, pentru că aceste investiţii ne rămân nouă. Mai mult, am negociat pentru PNRR, avem nevoie de autostrăzi, să conectăm România de Europa", explică Vlad Botoș.

El insistă asupra faptului că România a pierdut sume importante de bani prin incapacitatea de a finaliza proiectele. 

"Banii sunt întotdeauna bineveniţi, problema noastră este că nu reuşim să-i atragem, nu reuşim să finalizăm proiecte, nu reuşim să ne încadrăm în timp şi de aceea am pierdut sume considerabile, din păcate.

În România, trebuie să demarăm proiecte. Sunt aproape 30 de miliarde de euro pe care Europa le accesează în premieră şi noi, în România. Dar trebuie să implementăm acele reforme şi să absorbim banii. Trebuie să demarăm proiectele. Avem o sumă istorică pusă la dispoziţia României şi ar fi mare păcat să nu folosim aceşti bani. Îi putem folosi în spitale, şcoli, infrastructura rutieră, maritimă, feroviară", spune Vlad Botoș la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

Europarlamentarul mai spune că a cerut flexibilizarea criteriilor de accesare a fondurilor europene. 

 

×