x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Evaziunea în agricultură a ajuns la cote alarmante

Evaziunea în agricultură a ajuns la cote alarmante

de Elena Stan    |    14 Iul 2013   •   20:38
Evaziunea în agricultură a ajuns la cote alarmante
Scăderea TVA la pâine la 9% şi monitorizarea prin GPS a TIR-urilor care transportă produse agricole pot reduce fenomenul

Evaziunea fiscală din domeniul agriculturii este mai mare decât sprijinul financiar atras de România de la Uniunea Europeană pentru acest domeniu, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
Mai mult, oficialul a afirmat că această situaţie creează probleme celor care sunt corecţi şi plătesc taxele şi impozitele către stat.

“Pe zona de evaziune, e foarte greu să estimezi în cifre absolute. Estimăm în procente. La panificaţie, avem un procent de 80 la sută, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am găsit şi la statistică, dar şi la Ministerul de Finanţe. Din păcate, este vorba de foarte mulţi bani. Nu aş vrea să mă hazardez, dar sunt suficient de mulţi încât să nu încasăm la bugetul de stat, încât să creeze probleme celor care sunt corecţi şi sunt mulţi cei care sunt corecţi pe piaţă şi care îşi plătesc taxe şi impozite în mod corect. Sigur că asta creează o competiţie neloială şi în final duce la insolvenţă, duce la falimentul anumitor societăţi. Mai mult decât atât, duce la pierderea locurilor de muncă”, a afirmat ministrul Agriculturii, prezent, vineri, în judeţul Prahova, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai crescătorilor de animale.

Măsuri de combatere a evaziuni

Prin reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% autorităţile speră ca evaziunea fiscală din sectorul panificaţiei să scadă semnificativ.  Oficialul a vorbit despre o nouă măsură de combatere a evaziuni fiscale din agricultură. “Evazioniştii evită controlul prin GPS folosind pentru transporturi camioane mai mici. În aceste condiţii, am propus Ministerului de Finanţe monitorizarea prin GPS a TIR-urilor care intră în ţară şi care transportă produse agricole, astfel încât autorităţile să se asigure că marfa ajunge la destinaţie şi nu în depozite care nu sunt fiscalizate. Lumea este inventivă”, a spus Constantin. De asemenea, oficialul a declarat că are tot sprijinul celor de la Ministerul Finanţelor care i-au transmis că “există în lucru un pachet mult mai mare, care cuprinde şi această măsură”.

Banii, rulaţi prin bănci

Viitoarele fonduri europene pentru agricultură, de circa 21 de miliarde de euro, ar putea fi rulate prin băncile care vor fi de acord să ofere bani în condiţii avantajoase în vederea cofinanţării proiectelor, a declarat Nicolae Popa,  directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Acesta a spus că pentru exerciţiul financiar 2007- 2013 băncile au avut condiţii atât de restrictive, încât fermierii nu au putut “să se apropie” de credite pentru cofinanţarea proiectelor europene. “Încercăm să convenim cu ei asupra unui program viitor, în sensul ca toate sumele pe care le avem la dispoziţie, aproape 21 de miliarde de euro, să le rulăm prin aceste bănci care vor să vină lângă noi şi care să ne ofere un pachet de finanţare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobânzi mult mai mici. Mă gândesc că interesul este comun. Trebuie să pună creditele în mişcare şi punându-le în mişcare realizează şi profit”, a afirmat Popa.

Popa a adăugat că 1.750 de proiecte europene petru agricultură, în valoare de 450 de milioane de euro, s-au reziliat deja, pentru că beneficiarii nu au putut asigura cofinanţarea, dar mai există şi altele care riscă acelaşi lucru.

Terenurile agricole, încărcate cu nitraţi

Peste 80 la sută din parcelele agricole din România sunt “la limita încărcăturii” cu nitraţi, susţine directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Dorel Benu. Acesta a explicat că nu există “pericol de poluare” din această cauză, însă fermierii trebuie să monitorizeze îndeaproape această situaţie. Fermierii trebuie să fie conştienţi că în anumite perioade ale anului nu trebuie să împrăştie îngrăşăminte chimice pe terenuri, respectiv primăvara, la topirea zăpezilor, sau atunci când sunt ploi abundente. “E un avertisment din partea mea. Suntem la limită, la cea superioară. Dar aşa e în toată Europa”, a spus Benu.

×