Ministerul Economiei a propus expertilor Fondului Monetar International (FMI) conversia unor datorii de 800 de milioane de euro in actiuni care sa revina statului la patru mine de huila din Valea Jiului, au declarat pentru Jurnalul National surse apropiate negocierilor.
Compania Nationala a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic la bugetul consolidat al statului, cu 4,95 miliarde de lei, marea majoritate fiind penalitati. Sursele au precizat ca astfel cele patru mine vor fi degrevate de datorii, in vreme ce restul de trei exploatari vor fi inchise sI vor beneficia de subventii pana in 2018, conform directivelor europene.
Deocamdata aceasta a fost propunerea Romaniei iar raspunsul FMI va veni maine, cand la discutii va participa sI Jeffrey Franks.
Cele patru subunitati care ar putea fi curatate de datorii sunt minele Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni, in vreme ce sunt Petrila, Paroseni si Uricani ar fi inchise, iar 3.200 de ortaci vor parasi sistemul, potrivit declaratiilor anterioare ale autoritatilor sI oficialilor societatii. Acum CNH are in jur de 8.700 de angajati. Pentru acest an e prevazuta reducerea personalului cu 600 de oameni.
Acordarea ajutorului de stat pentru CNH Petrosani se face in conformitate cu prevederile Deciziei CE nr. 787/2010. Suma acordata scade permanent pana in anul 2018, plecand de la suma acordata in anul 2010, dupa un algoritm de calcul specificat in Decizie.
Statul doreste sa formeze Complexul Energetic Hunedoara, care sa contina partea viabila a minelor CNH sI termocentralele Deva sI Paroseni, care functioneaza tot pe huila.