x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Executivul vrea să impoziteze ajutoarele de stat acordate în pandemie

Executivul vrea să impoziteze ajutoarele de stat acordate în pandemie

08 Ian 2021   •   13:35
Executivul vrea să impoziteze ajutoarele de stat acordate în pandemie

Executivul vrea să impoziteze ajutoarele de stat acordate în timpul pandemiei de coronavirus pentru a crește veniturile la bugetul de stat. 

„Prin OUG 30/202 și prin OUG 132/2020, privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS CoV 2, s-a reglementat acordarea unor indemnizații lunare pentru profesioniști, avocați și persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, în cazul întreruperii activității ca urmare a efectelor SARS CoV 2.

Pentru aceste venituri, contribuabilii datorează impozit pe venit, contribuție de asigurări sociale și se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, până la termenul prevăzut de art. 127, alin. 1, din Legea 225/2015, privind Codul Fiscal”.

În acest scop, ANAF va modifica Declarația Unică pentru 2021. Este vorba despre formularul 212 pentru stabilirea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice și introducerea unor impozite datorate de profesioniști, printre care se află avocații și jurnaliștii, scrie Antena3.

Modificările proiectului de ordin sunt următoarele

– introducerea la Capitolul 1 a două secțiuni distincte, 5 și 6, pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili, pentru indemnizațiile prevăzute de OUG 30/2020, precum și de OUG 132/2020;

– introducerea la Secțiunea 4 de la Capitolul 1 a prevederilor necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii 153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit;

– eliminarea rubricilor referitoare la veniturile din închiriere în scop turistic din Capitolul ll „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate pentru anul …;

– actualizarea Secțiunii 7, „Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul 1.

 

×
Subiecte în articol: impozit ajutoare de stat anaf