x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Expansiunea chineză continuă: PetroChina vrea să cumpere o rafinărie din Aruba

Expansiunea chineză continuă: PetroChina vrea să cumpere o rafinărie din Aruba

de Daniel Ionaşcu    |    09 Mai 2012   •   13:28

PetroChina, candva cea mai mare companie a lumii, se afla in negocieri pentru cumpararea unei rafinariei din Aruba detinuta de catre compania americana Valero Energy. Aceasta este ultima miscare a gigantilor petrolieri chinezi in incercarea de a profita de situatia grea a sectorului de rafinare din intreaga lume, afectat de preturile mari ale titeiului, scrie Reuters.

Rafinaria din Aruba are o capacitate de 235.000 barili pe zi iar Valero a anuntat in documentele depuse la autoritatile pietei de capital ca oferta este de 350 milioane de dolari plus capital de lucru, insa nu a precizat care este compania interesata.

PetroChina, cel mai mare producator asiatic de petrol si gaze, a mai facut cateva achizitii anterior, precum cumpararea a 50% din bratul de rafinare al Ineos pentru un miliard de dolari, plus alte doua achizitii in Singapore si Japonia, care au avut o valoare combinata de doua miliarde de dolari.

Aceasta e deja a doua tura de discutii pentru rafinaria in cauza din Aruba. Aflata fix in fata Venezuelei, rafinaria din Aruba este perfecta pentru colosul chinez, din moment ce PDVSA, societatea petroliera de stat a Venezuelei, ii va furniza petrol. Momentan, Venezuela furnizeaza 460.000 de barili de titei pe zi catre China dar livrarile vor ajunge la un milion de barili in 2015.

China National Petroleum Corp (CNPC), compania-mama a PetroChina, a semnat impreuna cu PDVSA un acord pentru constructia a unei rafinarii de 9 miliarde de dolari pe coasta sudica a Chinei.

Pe de alta parte, rafinaria din Aruba a fost oprita de doua ori in ultimii ani, cel mai recent la inceputul lui 2012, din cauza marjelor mici pe rafinare.

Sinopec Group, societatea-mama a celui mai mare rafinor din Asia, a semnat recent un acord cu Saudi Aramco pentru construirea unei rafinarii noi cu o capacitate de 400.000 de barili pe zi in Yanbu, Arabia Saudita.

×