MESERIE - Eficienta energetica este o marfa cu piata proprie
Stiinta de a economisi energie devine un "produs" cu cerere si oferta. Potrivit tintei oficiale, in Romania trebuie sa se economiseasca energie de 2 milioane tone echivalent petrol. Sursele regenerabile de energie constituie o solutie in valoare de zeci de milioane de euro.
ADRIAN N. IONESCU
EVOLUTIE. Piata economiei de energie creste pe zi ce trece
|
MARFA. In fond, piata eficientei energetice este aceea a serviciilor calificate si performante, pe care specialistii in economisire le ofera agentilor economici, dar si populatiei. "Piata serviciilor de eficienta energetica are ca obiect atat evaluarea functionarii energetice a marilor consumatori, cat si stabilirea solutiilor celor mai potrivite de reducere a consumului de energie si de resurse primare", precizeaza Mihai Marius Voronca, presedintele ARCE. Agentiei ii sunt, de fapt, conferite prin lege atributiii de autoritate in domeniu.
Citește pe Antena3.ro
De altfel, marii consumatori sunt obligati sa aiba in structura lor organizatorica manageri energetici atestati, cu care ARCE sa poata vorbi aceeasi limba si prin care, eventual, societatile risipitoare sa poata fi trase la raspundere. Deocamdata, ARCE a atestat 6 astfel de manageri. In cazul consumatorilor care folosesc intre 200 si 1.000 tep/ an, bilanturile energetice sunt obligatorii o data la doi ani.
ENERGIA ALTERNATIVA, LA PORTIE
|
Poate prea incet, dar sigur, productia de energie din resurse alternative isi va decupa portia cuvenita din piata eficientei energetice. Potrivit datelor ARCE, potentialul tehnic teoretic al surselor regenerabile de energie din Romania se apropie de 30% din productia energetica primara a tarii, adica de 11,8 milioane tone echivalent petrol. Potentialul de exploatare economica este mult mai mic, dar competitia surselor neconventionale de energie vor deveni tot mai competitive in conditiile scumpirii inevitabile a surselor conventionale, datorata epuizarii lor si cresterii cererii globale de energie.
Producatorii de echipamente in domeniu vizeaza biomasa, care detine 64,4% din potentialul citat, energia eoliana (16,5%) si energia solara (12,8%). Numai in cazul celei din urma sunt cunoscuti 13 producatori si importatori de echipamente.
|