x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Experti in economisire

Experti in economisire

03 Noi 2004   •   00:00

MESERIE - Eficienta energetica este o marfa cu piata proprie

Stiinta de a economisi energie devine un "produs" cu cerere si oferta. Potrivit tintei oficiale, in Romania trebuie sa se economiseasca energie de 2 milioane tone echivalent petrol. Sursele regenerabile de energie constituie o solutie in valoare de zeci de milioane de euro.
ADRIAN N. IONESCU

Click pentru a mari imaginea
EVOLUTIE. Piata economiei de energie creste pe zi ce trece
23 de experti auditori in eficienta energetica si patru firme cu acest obiect de activitate au fost autorizate recent de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) si urmeaza sa-si primeasca certificatele aferente. De asemenea, cele patru societati au primit dreptul sa elaboreze asa-numitele bilanturi energetice, obligatorii pentru marii consumatori de energie, conform Legii nr. 199 din 13 noiembrie 2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicata in 2002.

MARFA. In fond, piata eficientei energetice este aceea a serviciilor calificate si performante, pe care specialistii in economisire le ofera agentilor economici, dar si populatiei. "Piata serviciilor de eficienta energetica are ca obiect atat evaluarea functionarii energetice a marilor consumatori, cat si stabilirea solutiilor celor mai potrivite de reducere a consumului de energie si de resurse primare", precizeaza Mihai Marius Voronca, presedintele ARCE. Agentiei ii sunt, de fapt, conferite prin lege atributiii de autoritate in domeniu.

Cati romani ar fi crezut, acum zece ani, ca apa chioara, dar potabila, va deveni o marfa cu o piata de zeci de milioane de dolari - se intreaba retoric specialistii de la ARCE. Piata economiei de energie va inregistra valori mult mai mari, pentru ca, evident, si energia este mai scumpa decat apa.

CEREREA. In Romania exista peste 530 de mari consumatori de energie, care depasesc pragul de 1.000 de tone echivalent petrol (tep)/ an si care sunt obligati nu numai sa prezinte, la cererea ARCE, bilanturile energetice anuale, dar sa si aiba stabilite masuri concrete de economisire, pe termen mediu si lung, avizate de ARCE.

De altfel, marii consumatori sunt obligati sa aiba in structura lor organizatorica manageri energetici atestati, cu care ARCE sa poata vorbi aceeasi limba si prin care, eventual, societatile risipitoare sa poata fi trase la raspundere. Deocamdata, ARCE a atestat 6 astfel de manageri. In cazul consumatorilor care folosesc intre 200 si 1.000 tep/ an, bilanturile energetice sunt obligatorii o data la doi ani.

Toti consumatorii (inclusiv populatia) constituie cererea pe piata eficientei energetice. "Putem estima aceasta piata la peste 250 de milioane de euro anual", spune presedintele ARCE, pornind de la tinta de economisire a Strategiei Nationale in domeniu, de 2 milioane tone echivalent petrol.
ENERGIA ALTERNATIVA, LA PORTIE
Poate prea incet, dar sigur, productia de energie din resurse alternative isi va decupa portia cuvenita din piata eficientei energetice. Potrivit datelor ARCE, potentialul tehnic teoretic al surselor regenerabile de energie din Romania se apropie de 30% din productia energetica primara a tarii, adica de 11,8 milioane tone echivalent petrol. Potentialul de exploatare economica este mult mai mic, dar competitia surselor neconventionale de energie vor deveni tot mai competitive in conditiile scumpirii inevitabile a surselor conventionale, datorata epuizarii lor si cresterii cererii globale de energie. Producatorii de echipamente in domeniu vizeaza biomasa, care detine 64,4% din potentialul citat, energia eoliana (16,5%) si energia solara (12,8%). Numai in cazul celei din urma sunt cunoscuti 13 producatori si importatori de echipamente.
×
Subiecte în articol: economic piata energetice energie arce