x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Experţii BCE: Reforma fiscală din SUA, efecte negative în Europa

Experţii BCE: Reforma fiscală din SUA, efecte negative în Europa

05 Feb 2018   •   16:48
Experţii BCE: Reforma fiscală din SUA, efecte negative în Europa

Economiştii Băncii Centrale Europene (BCE) apreciază că reducerea impozitelor pe companii în SUA ar putea eroda baza impozabilă în Europa prin intensificarea competiţiei globale pentru impozite mai mici.

 

La finele lunii decembrie, Congresul SUA a aprobat reducerea taxelor pentru companii, de la 35% până la 21%, precum şi a taxelor pentru gospodării. În urma acestei reduceri, taxele pe companii în SUA vor scădea la un nivel similar cu cele dintr-o serie de economii din zona euro, ceea ce ar putea avea consecinţe asupra modului în care companiile vor decide să investească sau să transfere profiturile, susţin economiştii BCE.

Într-un scurt articol publicat luni, experţii BCE sunt de părere că reducerea taxelor pe companii va oferi un "stimulent fiscal semnificativ" economiei americane ceea ce ar urma să fie un element "pozitiv pe termen scurt". Pe de altă parte, experţii BCE avertizează că efectele pe termen lung ale reformei fiscale americane sunt mai puţin clare, în special dacă vor duce la deficite bugetare mai mari în SUA. Astfel de stimulente fiscale tind să aibă efecte mai mici în perioade de creştere decât în perioade de recesiune. În plus, potrivit studiilor, cheltuielile guvernamentale tind să aibă un impact stimulativ mai mare decât reducerile de taxe.

În ceea ce priveşte efectele reformei fiscale din SUA asupra economiei zonei euro, acestea sunt "foarte incerte şi complexe" dar ar putea include o erodare a bazei impozabile dacă ţările din întreaga lume concurează între ele pentru a reduce taxele în ideea de a atrage companiile.

"Un nivel mai mic al taxelor pe companii în SUA creşte atractivitatea SUA în raport cu alte state. Înainte de reformă, taxele pe companii în SUA erau superioare celor din marile economii din zona euro în timp ce, după reformă, se apropie de nivelul inferior al taxelor pe companii din marile economii din zona euro", avertizează experţii BCE. La nivel general, "reforma riscă să intensifice o competiţie globală la capitolul taxe, rezultând o posibilă erodare a bazei impozabile în ţările UE", se mai arată în raportul experţilor BCE. În sfârşit, unele din dispoziţiile reformei fiscale din SUA ar putea să nu fie conforme cu tratatul privind dubla impozitare, mai adaugă experţii BCE.

Pe ansamblul anului 2017, economia americană a înregistrat un avans de 2,3%, o evoluţie mai bună după creşterea de 1,5% înregistrată în 2016. Economiştii se aşteaptă ca ritmul anual de creştere a PIB să atingă în 2018 ţinta de 3% propusă de preşedintele Donald Trump, graţie dolarului slab, creşterii preţului petrolului şi consolidării economiei globale. AGERPRES

×