x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exportul de lohn, in pericol

Exportul de lohn, in pericol

29 Apr 2004   •   00:00

Lohn-ul din industria usoara romaneasca este pus in pericol de liberalizarea pietei europene. O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va fi necesara reorientarea fabricilor de profil catre productia sub marca proprie.

IOHANNA ONACA

Productia de tip lohn a fost utila si necesara in Romania, salvand de la pieire sute de unitati. Prin acest sistem s-au asigurat peste 250.000 de locuri de munca, numai in industria confectiilor. Lohn-ul este insa pus in pericol de liberalizarea pietei europene si aparitia unor competitori importanti precum China, Pakistan sau India. „Lohn-ul reprezinta o problema de maxima actualitate si vreau sa atrag atentia asupra ei guvernantilor, ministerului de resort si managerilor din industria usoara", a declarat Tatiana Croitoru, directoarea societatii COCPCIA SA din Bucuresti, membra a Asociatiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin (ADAF) si candidatul Partidului Umanist din Romania la Primaria Sectorului 5.

Contextul european

„Anul 2005 este un moment decisiv pentru productia de tip lohn, cand, prin decizia Organizatiei Mondiale de Comert vor fi eliminate toate restrictiile cantitative", a afirmat Tatiana Croitoru cu ocazia seminarului dedicat Dezvoltarii culturii antreprenoriale si asociative in randul femeilor, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB) Fundatia Konrad Adenoner si ADAF la Mangalia. O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, va fi necesara o reorganizare a activitatilor in regim lohn. „Aceasta presupune nu numai o acomodare la legislatia Uniunii, ci, in primul rand o schimbare calitativa a muncii, o crestere a productivitatii si salarii mai mari", a mai spus Tatiana Croitoru. La randul sau Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS), a precizat ca „daca aceasta ramura ar disparea ar fi o mare problema sociala deoarece angajeaza cel mai mare numar de salariati din randul femeilor". Datele statisice arata ca doar 30% dintre femei sunt angajate, a precizat Cornelia Rotaru, director general executiv al CCIRB.

Confectiile, un sfert din exporturi

Industria confectiilor detine un loc important in cadrul economiei, acest sector utilizand o numeroasa forta de munca, in principal feminina. Sectorul confectiilor are o pondere de peste 35% in exportul romanesc, a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS). Ea a mai precizat ca industria usoara are o pondere de 3% din PIB si 9,5% din productia industriala. In aceasta industrie exista 8.900 de societati comerciale..
×
Subiecte în articol: economic