x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturi - Moda pentru Legiunea Straina

Exporturi - Moda pentru Legiunea Straina

de Cristinel C. Popa    |    15 Aug 2006   •   00:00
Exporturi - Moda pentru Legiunea Straina

Trupele NATO, angajatii Legiunii Straine si comandourile SEAL poarta echipamente realizate de o societate ieseana. Pentru acestia, firma organizeaza chiar si "parade" de moda in urma carora se realizeaza comenzile.

Vesta de lupta cu buzunare portgrenada, costumul de camuflaj si de lupta pentru Legiunea Straina sunt realizate de aceeasi societate cu profil de activitate confectii (cu capital belgian) din Iasi. Armatele componente ale Tratatului Nord-Atlantic si cei care asigura echipament trupelor din Legiunea Straina se imbraca in hainele realizate in "dulcele targ" moldav. Pana si comandourile americane SEAL folosesc echipament realizat la Iasi. Cunoscutele berete si sepci de camuflaj pentru desert, utilizate chiar si de voluntarii legionari romani, sunt cusute si "aranjate" la milimetru de circa 400 de angajati intr-o hala din incinta unei vechi intreprinderi iesene - "Tehnoton".

Aici sunt realizate in sistem lohn la standardele de calitate cele mai inalte diverse echipamente si articole de imbracaminte utilizate de armatele moderne - de la complexul echipament antibalistic pana la "costumul antifoc", confectionat din material ignifug si prevazut cu placi speciale de ceramica pentru protectie. Acesta din urma este utilizat de pilotii de pe MIG, dar si pe vedetele de apa si pe distrugatoarele americane.

ANTIKALASNIKOV. Astfel poate fi denumit cel putin unul dintre produsele realizate de un agent economic iesean: o captuseala-blindaj confectionata din tesaturi (si incluzand materiale) speciale, care, montata in cock-pit-ul unui avion cargo C130, pe un MIG sau in interiorul unui submarin nuclear, transportor amfibiu blindat (TAB) sau jeep militar, asigura o protectie (pe o "adancime") de pana la 9 milimetri, deci si impotriva celei mai temute si uzuale arme moderne - cunoscutul pistol-automat Kalasnikov.

PERFECTIUNE. Pentru majoritatea produselor nu se admite nici un fel de toleranta. Chiar si un milimetru gresit la o cusatura poate costa viata unui om. De aceea, angajatii nu au voie sa-si faca manichiura, sa zgarie sau sa taie ceva in apropierea materialelor din care sunt confectionate produsele comandate la noi, pentru ca si materiile prime cu care lucram sunt foarte scumpe. Ele ajung uneori si la peste 300 de euro metrul", precizeaza Catalina Spighel, director general al SC Motexco SRL Iasi.

De departe cel mai complicat produs realizat de confectionerii ieseni este costumul de protectie N.B.C. (antinuclear, antibacteriologic si antichimic), prevazut cu masca de gaze si care reprezinta o comanda speciala pentru corpul de armata NATO lituanian.

"Captuseala materialului se face cu pulberi carbonice. Filtrul de carbon are rolul de a opri orice fel de radiatie. Nici aici nu exista nici un fel de toleranta, pentru ca o taietura de ordinul micronilor este fatala pentru purtator. Mai mult, garantia pentru acest echipament este de zece ani - deci si proiectul trebuie sa fie inovator: se face o multime de teste de laborator - o armata de ingineri lucreaza la asa ceva pana sa ajunga produs finit la noi. De aceea si costa peste 10.000 de euro!", adauga Catalina Spighel, care subliniaza ca la firma pe care o conduce orice defect considerat la altii minor este tratat aici ca unul major. Asa incat nu se pune problema sa se coasa a doua oara: un echipament antibalistic sau un purtator de grenade nu trebuie sa aiba o maneca mai lunga sau mai larga - chiar si cu foarte-foarte putin. De aceea, tot ce s-a gresit, absolut tot, intra la rebuturi.

COMENZI. Pana anul trecut, firma belgiano-romana a tinut secreta activitatea sa, dar pentru atragerea de clienti interni s-a hotarat sa faca publice realizarile sale. Societatea ieseana cu capital belgian s-a infiintat si lucreaza pentru institutii de aparare din 1998, fiind o subdiviziune a unei companii belgiene cu experienta in domeniul confectiilor de circa 100 de ani. Administratorul firmei este belgianul Jan de Graevem, care a lucrat pana in 1999 ca ofiter in armata tarii sale. Pe langa functia de administrator al societatii iesene, belgianul este si consilier pe probleme de comert exterior al Ambasadei Belgiei la Bucuresti.

La Iasi se lucreaza in sistem lohn, circa 80% din comenzi fiind pentru armata. Materia prima soseste de la firma-mama. Doar unele dintre accesorii - nasturi, fermoare, ace de cusut sau cutii de carton - sunt achizitionate din Romania. Agentul economic belgian are afaceri de acest tip si in Tunisia, Bangladesh si, dupa 1990, in Bulgaria. "Ei asigura peste tot comenzile. Firma se afla inca dinainte de ’98 in tara vecina si la un moment dat si-au zis sa incerce si in Romania. Au avut la inceput ceva undeva la marginea Bucurestiului, insa imediat s-au hotarat pentru Iasi." A fost ales acest oras, pentru ca aici se afla si cea mai veche Facultate de Textile din Romania. La inceput s-au instalat doua linii de fabricatie cu 20 de oameni, insa acum s-a ajuns la zeci de linii, unde isi desfasoara activitatea circa 400 de angajati.

RIGOARE MILITARA. Celor care lucreaza la astfel de comenzi conducerea unitatii le cere sa fie seriosi, disciplinati, sa aiba un ritm de lucru sustinut. "Se da o proba pentru angajare, dar pana la urma are loc un fel de selectie naturala, pentru ca cine e serios si face fata unui ritm dinamic este eficient. Iar cel care realizeaza o productivitate ridicata ramane", spune directoarea. "Cu ei merg si la bine, si la rau pana-n panzele albe", adauga Spighel.

PRODUSELE SUNT LANSATE PRIN PREZENTARI DE MODA
MIGALA. Costumele antinucleare, antibacteriologice si antichimice sunt cusute cu grija. Orice eroare poate pune in pericol viata
Deseori, la sediul firmei au loc lansari de articole produse de firma ieseana. Insa aceasta nu se realizeaza in cadrul fastuos al caselor de moda pariziene sau italiene, nici chiar romanesti, ci simplu, in prezenta supervizorilor - clienti. O foarte importanta prezentare a avut loc anul trecut, cand a fost lansat bluzonul de iarna pentru Legiunea Straina. "Avem avantajul ca producem mai mult pentru institutii (trupe armate, organizatii militare) si nu suntem afectati de tendintele noi, de schimbarile survenite in moda de zi cu zi", precizeaza Catalina Spighel, directorul general al firmei.

Tanara directoare a mers atat de departe in ceea ce priveste abordarea unei mentalitati sanatoase de lucru si viata si a luarii de atitudine in cadrul firmei, incat a fost aproape fara voie protagonista unei intamplari nastrusnice. Se afla la Izvorul Muntelui, la poalele Ceahlaului, cand a vazut pe cineva imbracat intr-o bluza ce semana leit cu cele facute la Iasi pentru Legiunea Straina. A fost pe punctul de a-l dezbraca pe "vinovatul" care purta (chipurile) haine "sustrase" de la firma pe care o conduce, dar s-a linistit cand a aflat ca barbatul surprins de gestul sau era chiar membru cu vechi state intr-o organizatie paramilitara franceza.
×
Subiecte în articol: economic legiunea straina