x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exporturile au scăzut cu 26,7% în iunie

Exporturile au scăzut cu 26,7% în iunie

25 Iul 2009   •   00:00

Exportul pentru pieţele extracomunitare a scăzut în luna iunie cu 26,7% şi cu 22 de procente în primele două decade ale lunii iulie, a declarat, ieri, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor.



"În primele cinci luni ale anului şi ultimele două din anul trecut exporturile au scăzut cu 21,1%. Exporturile vor închide primul semestru cu o scădere de 20%- 25%, iar pentru sfârşitul anului scăderea va fi de 20% - 30%", a spus Mihai Ionescu. Acesta a precizat că printre cele mai afectate sectoare se numără metalurgia, chimia, materialele de construcţii, mobila şi sticlăria.

"În schimb, exporturile de medicamente au crescut cu 30%, la fel şi cosmeticele sau echipamentele energetice. Mai bine s-au descurcat şi cei din industria cauciucurilor, nu vorbim de creşteri, şi ei au scăzut dar nu atât de grav, precum şi cei din sectorul echipamentelor de comunicaţii", a mai declarat preşedintele ANEIR.

La sfârşitul lunii mai, Mihai Ionescu a precizat că exporturile au căzut cu 63% comparativ cu perioada similară de anul trecut, ceea ce semnalează înrăutăţirea situaţiei din cauza crizei financiare. Singura excepţie a fost sectorul auto, unde exportatorii români au fost ajutaţi de programul "Rabla" din Germania, potrivit şefului ANEIR.

×
Subiecte în articol: economic exporturi scazute aneir