x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, va folosi în curând postările tale publice pentru a-și antrena AI-ul. Poți preveni asta?

Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, va folosi în curând postările tale publice pentru a-și antrena AI-ul. Poți preveni asta?

de Vali Deaconescu    |    31 Mai 2024   •   12:15
Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, va folosi în curând postările tale publice pentru a-și antrena AI-ul. Poți preveni asta?
Sursa foto: Hepta

Începând cu 26 iunie, Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, va folosi postările publice ale utilizatorilor din Europa pentru a dezvolta și îmbunătăți inteligența artificială (AI). O nouă notificare a apărut în aplicațiile mobile ale acestor platforme, informând utilizatorii despre această actualizare. Datele utilizate vor include postări publice, fotografii, subtitrări și mesaje trimise unui AI, dar vor exclude mesajele private, conform centrului de ajutor al Instagram.

Meta a declarat că utilizatorii din Marea Britanie și UE sunt informați despre utilizarea informațiilor lor publice pentru îmbunătățirea AI, în conformitate cu legile locale de confidențialitate. Compania a subliniat că această inițiativă se bazează pe „interesul legitim” conform Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), potrivit Euronews.

Utilizatorii au opțiunea de a se retrage completând un formular pe Facebook sau Instagram, deși, în prezent, formularul nu este disponibil pe Facebook. Meta asigură că cererile vor fi revizuite conform legilor relevante de protecție a datelor și, dacă sunt aprobate, cererea va fi aplicată de acum înainte. Totuși, datele pot fi folosite dacă apar în postările sau subtitrările altor utilizatori.

Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) a raportat că Meta a amânat lansarea acestei inițiative din cauza unor întrebări din partea DPC, care acum au fost adresate. Meta a oferit un preaviz de patru săptămâni utilizatorilor înainte de inițierea instruirii AI. Compania a specificat, de asemenea, că doar postările publice ale utilizatorilor cu vârsta de 18 ani și peste vor fi utilizate.

Meta investește masiv în cercetarea și dezvoltarea AI. Cel mai recent model de limbaj al companiei, Llama 3, alimentează asistentul Meta AI, deși acest serviciu nu este disponibil încă în Europa. Postările publice de pe Instagram și Facebook sunt deja utilizate pentru a antrena asistentul. Cu toate acestea, aceste postări nu au fost incluse în setul de date pentru Llama 2.

Pe lângă software, Meta dezvoltă infrastructura necesară pentru sarcinile AI și a introdus recent cipuri personalizate pentru a sprijini aceste eforturi.

×