x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facilitatea fiscală de 1.500 de lei lunar pentru creșe și grădinițe ar putea fi suspendată

Facilitatea fiscală de 1.500 de lei lunar pentru creșe și grădinițe ar putea fi suspendată

23 Mar 2021   •   09:21
Facilitatea fiscală de 1.500 de lei lunar pentru creșe și grădinițe ar putea fi suspendată

Deductibilitatea cheltuielilor cu educaţia timpurie, de 1.500 de lei lunar, pentru creşe și grădiniţe, ar putea fi suspendată până la sfârșitul anului, potrivit unui proiect de ordonanță al Ministerului Finanțelor.

Motivul îl reprezintă impactul bugetar mare, estimat la 4,5 milarde de lei, ceea ce ar duce la o creșterea deficitului până la 7,56% din PIB.
"Legea nr. 239/2020 a fost adoptată fără a fi precizate sursele de finanţare pentru măsurile fiscale instituite şi fără a prezenta niciun fel de estimări asupra impactului bugetar la momentul adoptării. Conform estimărilor ulterioare ale Ministerului Finanţelor, mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde lei, ceea ce ar presupune o creştere a deficitului bugetar cu 0,4 pp, până la 7,56% din PIB, cu impact atât din perspectiva spaţiului fiscal restrâns determinat de măsurile curente de susţinere şi stimulare economică pe fondul pandemiei Covid-19, cât şi din perspectiva procedurii de deficit excesiv în care se află România, ajustarea fiscal-bugetară fiind o condiţie necesară pentru accesarea fondurilor alocate ţării noastre din Mecanismul pentru Redresare şi Rezilienţă", arată instituția.

 

×
Subiecte în articol: gradinita facilitati fiscale