Suspendarea executării silite, neplata dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere pentru obligaţiile fiscale care au devenit scadente după 21 martie 2020 vor fi prelungite cu patru luni, respectiv până la 25 octombrie 2020, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.
Alte măsuri care vor fi aplicate până la 25 octombrie sunt cele pentru care nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eşalonare.
Rămân în vigoare, reducerea perioadei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condiţiilor de menţinere a eşalonărilor la plată.
Aceste măsuri fiscale îşi încetau aplicabilitatea la data de 25 iunie 2020.
"Reluarea activităţii de către mediul de afaceri presupune existenţa unor disponibilităţi băneşti. În condiţiile în care mediul economic se relansează etapizat, este necesar să fie menţinute lichidităţile financiare. În acest sens este important ca statul să nu le afecteze iremediabil activitatea prin demararea măsurilor de executare silită, pierderea înlesnirilor la plată acordate, considerarea obligaţiilor fiscale pe care aceştia le înregistrează ca fiind restante ori prin întârzierea la plată a sumelor pe care statul le datorează, respectiv TVA-ul solicitat la rambursare. Aceste măsuri sunt importante pentru contribuabili, fie că ne referim la persoane juridice sau fizice, fapt pentru care este necesar să se prelungească termenul de aplicare a măsurilor fiscale adoptate pe perioada stării de urgenţă. Acest lucru este valabil, fără a fi limitativ, pentru IMM-uri care reprezintă un sector semnificativ pentru economia naţională, ceea ce pe termen scurt şi mediu poate afecta grav situaţia financiară a multor întreprinderi viabile pe piaţă, precum şi situaţia angajaţilor acestora, cu posibile consecinţe chiar şi pe termen lung, periclitând menţinerea activităţii acestora", se arată în nota de fundamentare.
Proiectul de act normativ prevede şi măsuri privind extinderea aplicării bonificaţiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/plăţii anticipate.
Pentru plata impozitului pe profit şi a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020, s-a instituit un sistem de bonificaţii.
Bbonificaţiile pentru plata impozitului pe profit şi a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se acordă şi pentru trimestrele II şi III, la termenele de plată 25 iulie 2020 şi 25 octombrie 2020.
Beneficiază de o bonificaţie de 10% calculată asupra impozitului pe profit datorat contribuabilii plătitori de impozit pe profit şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, deşi, în cazul plătitorilor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, prevederile actuale ar trebui să fie modificate astfel încât să clarifice faptul că bonificaţia, pentru aceşti contribuabili, se scade din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, şi nu din impozitul pe profit datorat, aşa cum este reglementat în prezent.
Iniţiatorii propun aplicarea bonificaţiei şi în cazul plătitorilor de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal modificat sau care sunt plătitori şi de impozit specific unor activităţi, prin extinderea aplicării bonificaţiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/plăţii anticipate, pentru trimestrele II şi III, respectiv pentru perioada 26 iunie - 25 septembrie inclusiv, şi perioada 26 septembrie - 25 decembrie inclusiv, din anul 2020.