x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Factura gerului: Transelectrica vrea un credit de 150 de milioane de lei pentru plata curentului folosit la echilibrarea sistemului energetic

Factura gerului: Transelectrica vrea un credit de 150 de milioane de lei pentru plata curentului folosit la echilibrarea sistemului energetic

de Daniel Ionaşcu    |    15 Feb 2012   •   11:29
Factura gerului: Transelectrica vrea un credit de 150 de milioane de lei pentru plata curentului folosit la echilibrarea sistemului energetic

Transelectrica are nevoie de o linie de credit de 150 de milioane de lei pentru a avea "o suma tampon" din care sa acopere plata tranzactiilor realizate pentru echilibrarea sistemului energetic, ca urmare a gerului puternic si a situatiei speciale create de ger si de seceta care a afectat Hidroelectrica.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Plaveti, a anuntat, la Guvern, ca exporturile de electricitate sunt limitate in orele de varf, dar ca nu exista riscul sistarii energiei electrice catre consumatorii casnici sau industriali.

Care e situatia reala

Surse din sectorul energetic ne-au precizat ca, intr-adevar, situatia este foarte grea din moment ce nivelul lacurilor este sub 30% iar Hidroelectrica este de jumatate de an in forta majora. De asemenea, gazele naturale sunt directionate pentru consumul populatiei, Romania importand dublu fata de normal iar CET-urile din marile orase au fost trecute pe pacura, mult mai scumpa si cu randament mai mic decat gazele. De asemenea, carbunele este inghetat si, astfel, din cauza conditiilor meteorologice a scazut productia de energie in termocentrale. Centrale eoliene au fost si ele afectate de chiciura.

Citeste si Cum sa pierzi 15 milioane de euro. Influenta politicii in economie a scazut puternic valoarea Transelectrica

Transelectrica a incheiat anul 2011 cu un profit net preliminat de 90,279 milioane lei, de 9,5 ori mai mare fata de cel auditat pentru 2010, de 9,557 milioane lei, conform unui comunicat remis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Veniturile totale ale companiei au crescut cu 14%, pana la 3,065 miliarde lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 10,7%, ajungand la 2,943 miliarde lei. Cifra de afaceri a crescut cu 14%, de la 2,545 miliarde lei in 2010, la 2,904 miliarde lei in 2011.

La 31 decembrie 2011, activele societatii totalizau 4,859 miliarde lei, iar capitalurile si datoriile 4,859 miliarde lei. Statul roman va vinde 15% din actiunile Transelectrica, compania fiind prima care intra in linia dreapta pentru vanzarea pe bursa.

Oferta pentru actiunile Transelectrica va fi lansata la inceputul lunii martie pentru ca subscrierea sa se incheie inainte de sfarsitul lunii, a declarat Dan Weiler, director executiv al Diviziei corporate finance & investment banking din BCR. "Vrem sa incepem in prima jumatate a lunii martie, pentru ca sa finalizam pana la sfarsitul lunii martie. Mai putem schimba cateva zile in plus (data de incepere a oferte - n.r.), nu mai putin", a spus Weiler.

×