x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facturarea gazelor se schimbă la 1 iulie 2008

Facturarea gazelor se schimbă la 1 iulie 2008

02 Noi 2007   •   00:00

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea gazelor in sensul in care companiile din sectorul gazelor naturale sunt obligate ca de la 1 iulie 2008 să treacă la sistemul de măsurare a cantităţilor de gaze in funcţie de energia degajată.



Modul de facturare a gazelor se va schimba de la 1 iulie 2008. Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea gazelor in sensul in care companiile din sectorul gazelor naturale sunt obligate ca de la 1 iulie 2008 să treacă la sistemul de măsurare a cantităţilor de gaze in funcţie de energia degajată.
"Facturarea cantităţilor de gaze naturale se va face in baza energiei conţinute de acestea, incepănd cu 1 iulie 2008", se arată in comunicatul Guvernului.
Actul normativ mai obligă operatorul de transport, Transgaz, să nu se angajeze in mod direct sau indirect in explorarea, extracţia, distribuţia şi furnizarea gazelor naturale la consumatori. Interdicţia se aplică inclusiv in privinţa deţinerii de acţiuni la astfel de companii. De asemenea, nici contractele de administrare in care sunt implicate firme ce desfăşoară astfel de activităţi.
In prezent, activitatea de transport al gazelor naturale, constituind un serviciu public de interes naţional, se realizează de un singur operator, prin Sistemul Naţional de Transport, considerat de importanţă strategică.
Ordonanţa mai prevede că sursele de alimentare a consumatorilor de gaze vor fi menţinute in aceeaşi structură de utilizare a producţiei interne şi a importurilor pănă in momentul alinierii preţurilor interne cu cele externe.
"Avănd in vedere statutul Romăniei de importator şi de producător de gaze naturale şi, totodată, ţinănd cont că preţul gazelor naturale din producţia internă este semnificativ mai scăzut decăt preţul de achiziţie al gazelor naturale din import, pentru a se asigura caracterul nediscriminatoriu in alimentarea cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, se impune ca aceştia să fie alimentaţi in continuare cu gaze naturale in aceeaşi structură intern/import a surselor, pănă la momentul convergenţei preţului gazelor naturale din producţia internă cu cel al gazelor naturale din import", se arată in comunicat.
Ordonanţa guvernamentală mai precizează şi inăsprirea sancţiunilor, cuantumul amenzilor fiind intre 1.500 şi 100.000 de lei pentru firme. Măsura se doreşte a disciplina sectorul şi piaţa in beneficiul consumatorilor. Dacă firmele repetă greşelile, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Energie poate aplica amenzi de 5% din cifra de afaceri a companiei pe anul anterior.

×
Subiecte în articol: economic gazelor naturale