x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facturile la curent şi o lună slabă pentru Bursă au scăzut activele fondurilor de pensii Pilon II

Facturile la curent şi o lună slabă pentru Bursă au scăzut activele fondurilor de pensii Pilon II

20 Dec 2021   •   10:00
Facturile la curent şi o lună slabă pentru Bursă au scăzut activele fondurilor de pensii Pilon II

Pe fondul creşterii peste aşteptări a inflaţiei, ceea ce a dus la creşteri de dobânzi, inclusiv la titlurile de stat, dar şi în contextul în care Bursa s-a depreciat cu 3,5% în noiembrie, cea mai slabă lună din ultimele 12, activele fondurilor de pensii private Pilon II s-au depreciat cu 1 mld. lei.

Valoarea fondurilor a ajuns la la 86 mld. lei. Astfel, cele şapte fonduri de pen­sii pri­vate Pilon II – care au 61% din in­vestiţii în titluri de stat şi 25% în ac­ţiuni au avut în noiembrie a doua scă­dere lunară a activelor, ara­tă datele agregate de ZF din cele mai re­cente raportări ale Autorităţii de Supra­ve­ghe­re Financiară.

Ca dinamică, o dimi­nua­re mai mare a acti­ve­lor fondurilor P2 (atât nomi­nal, cât şi pro­cen­tual) a fost înregistrată în martie 2020, respectiv 2,7 mld. lei, adică 4,3%.

„Evoluţia negativă a activelor fondurilor de pensii se datorează în principal evoluţiei nefa­vorabile a titlurilor de stat. Titlurile de stat, având o dobândă fixă, sunt mai puţin atrac­tive în perioade cu inflaţie ridicată, în­tru­cât o dobândă fixă riscă să nu acopere infla­ţia şi să genereze randamente negative pen­tru in­vestitori. O parte din această evo­lu­ţie nega­tivă în principiu se recuperează la investiţiile în acţiuni, care sunt considerate un instrument „natural“ de protecţie la in­fla­ţie (logica este că veniturile companiilor cresc atunci când avem inflaţie)“, spune Alexandra Smedoiu, preşedinte al CFA România.

În noiembrie 2021 investiţiile în titluri de stat erau de 52,26 mld. lei comparativ cu 52,7 mld. lei în luna precedentă. Pe de altă parte, in­vestiţiile în acţiuni erau de 21,27 mld. lei faţă de 21,8 mld. lei în octombrie. Dobânzile nu au crescut pe măsura inflaţiei, dar s-a simţit destul de mult la activele cu venit fix. Fondurile de pensii ţin obliga­ţiunile până la maturitate.

„Ultimul an şi jumătate a fost foarte propice pentru investiţii pe bursă, în care corecţiile au lipsit, şi asta a susţinut inclusiv performanţa fondurilor de pensii, motiv pentru care era normal să mai apară şi scă­deri. În general, când titlurile de stat scad ac­ţiunile performează bine şi invers, cele două cla­se de active având o corelaţie negativă pe ter­men lung, însă în noiembrie ambele clase de active au fost influenţate negativ. Pentru un tânăr participant la fondurile Pilon II ieftinirea activelor ar trebui să fie o ştire po­zitivă, pentru că de aceiaşi bani i se vor aloca mai multe unităţi de fond şi având un orizont de timp lung până la pensionare sunt pers­pec­tive de a obţine randamente mai bune şi a acumula o sumă care să-i fie repartizată la bă­trâneţe“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

Pe de altă parte, viramentele trimise de salariaţii români au fost în noiembrie de 822 mil. lei, comparativ cu 842 mil. lei în luna precedentă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fonduri de pensii