x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Facultate particulară închiriez spaţiu pentru NUNŢI şi BOTEZURI. Ce urmează?

Facultate particulară închiriez spaţiu pentru NUNŢI şi BOTEZURI. Ce urmează?

de IncomeMagazine    |    26 Noi 2012   •   06:49
Facultate particulară închiriez spaţiu pentru NUNŢI şi BOTEZURI. Ce urmează?
Sursa foto: Fuse/Getty Images/Fuse

Universităţile private au fost, ani de zile, fabrici de diplome şi afaceri profitabile pentru cei care le-au înfiinţat. În ultimii doi ani, datele problemei au început să se schimbe, iar facultăţile private trebuie să găsească soluţii de avarie, în contextul în care tot mai puţini elevi reuşesc să treacă cu brio examenul de Bacalaureat şi ţinând cont că Bac-ul profesional ar putea fi, chiar din 2013, o opţiune pentru absolvenţii de liceu.

În 2011 și 2012, aproape 200.000 de elevi au picat examenul Bacalaureat. Acest lucru arată, pe de-o parte, situaţia dezastruoasă din sistemul de învăţământ preuniversitar şi îngroaşă cifrele de la şomaj. Pe de altă parte, eşecul este echivalent şi cu intrarea pe o pantă descendentă a „fabricilor de diplome”. Sub renumele de „facultăţi uşoare”, acestea au beneficiat de un număr impresionant de studenţi în ultimii 15 ani, însă acum trebuie să îşi regândească strategiile de atragere a numărului din ce în ce mai mic al absolvenţilor de liceu cu diplomă de Bac. Iar dacă acum câţiva ani elevii stăteau cu emoţii că ar putea să nu prindă un loc chiar şi la o facultate privată, astăzi facultăţile aleargă după studenţi pentru a-şi completa locurile disponibile. În acest context, lupta între facultăţi va fi crâncenă şi pe viitor şi deja unele universităţi private se gândesc că ar putea chiar să îşi închidă porţile.

Lupta pentru studenţi
În România, în afara instituţiilor de învăţământ superior de stat, există 56 de universităţi private înregistrate, 35 acreditate şi 21 autorizate să funcţioneze provizoriu. Cele mai multe instituţii de învăţământ superior privat au funcţionat înainte de anii 2000, potrivit Ministerului Educaţiei.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2001 şi 2002 au fost lichidate cele mai multe universităţi particulare – 33. După această dată însă, numărul acestora s-a stabilizat, iar în ultimii 10 ani au mai fost înfiinţate numai cinci universităţi.

Citeste AICI ce bani au castigat principalele universitati private

Citeste si
Secretul unui PARFUM de 100.000 de euro
Cum poţi obţine milioane de euro din gazon, păsări exotice şi ceasuri placate cu aur
Nouriel Roubini explica de ce 2013 va fi un dezastru
Cat castiga liderii lumii dupa ce nu mai sunt la putere

×
Subiecte în articol: universitate privata Spiru Haret