x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dai în Mamaia, țipă Varna

Dai în Mamaia, țipă Varna

de Diana Scarlat    |    19 Iun 2023   •   08:40
Dai în Mamaia, țipă Varna

Știrile false despre viitura din Ucraina care ar urma să contamineze litoralul Mării Negre, aducând și holeră, i-au speriat pe vecinii bulgari, care au cerut Guvernului României să oprească dezinformarea din spațiul public. Jurnalul a prezentat, începând de marțea trecută, opiniile mai multor specialiști care au contrazis aceste zvonuri, cel mai vehement fiind prefectul județului Constanța, care a și pornit o anchetă, în urma declarației pe care a dat-o pentru Jurnalul, explicând că pericolul nu există și că este monitorizată permanent calitatea apei din Marea Neagră. La finalul săptămânii trecute a intervenit și ministrul Mediului din Bulgaria, Julian Popov, care a solicitat statului român să stopeze campaniile de fake news care ar putea afecta, în egală măsură, ambele țări.

Primul reprezentant al statului român care a reacționat vehement, în combaterea dezinformării, a fost prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, care a răspuns solicitării Jurnalului de a da explicații în legătură cu potențialul pericol. „Ceea ce se discută acum despre holeră e un caz ipotetic. Eu m-am obișnuit să lucrez cu date și cu parametri, iar din acest punct de vedere nu există niciun motiv de îngrijorare. Apa este monitorizată permanent și calitatea apei de scăldat de pe litoralul nostru a crescut, de la un an la altul”, a explicat prefectul, pentru Jurnalul, pornind imediat și o anchetă, pentru a stopa propagarea știrilor false care ar putea afecta grav litoralul românesc, Delta Dunării, dar și litoralul Bulgariei – fapt pentru care au intervenit și autoritățile din țara vecină.

Miniștrii Mediului din România și din Bulgaria au avut, vineri, o discuție bilaterală, în sistem videoconferință, despre campania de dezinformare lansată în țara noastră, cu privire la posibilitatea contaminării apei Mării Negre cu holeră, după ce a fost spart barajul de râul Nipru, din Ucraina. Cei doi miniștri au convenit ca autoritățile româno-bulgare să realizeze un schimb de informații și să colaboreze în astfel de situații, pentru a putea stopa efectele generate de fake news, dar și pentru a monitoriza situația, permanent. Cei doi miniștri vor relua discuțiile începând de astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului de Mediu de la Luxemburg, la care ambii participă.

„Demnitarul din statul vecin și-a exprimat îngrijorarea asupra apariției, în spațiul public, a mai multor informații fără fundament, care ar putea genera un sentiment de panică în rândul populației, în contextul în care și specialiștii bulgari care monitorizează situația au ajuns la concluzii similare cu cele exprimate de experții români”, a transmis, într-un comunicat de presă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la finalul săptămânii trecute.

Grup de lucru comun

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a chemat, vineri, la minister, mai mulți experți pentru a prezenta concluziile cu privire la consecințele pe care le are distrugerea barajului Kahovka de pe râul Nipru, din Ucraina, asupra României.

Au participat reprezentanți ai autorităților responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre, printre care și secretarii de stat Ionuț Sorin Banciu și Dan Chiru, directorul general al ANAR, Sorin Lucaci, și reprezentanți ai MMAP, Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

„Concluzia generală prezentată de specialiști este aceea că, în prezent, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toți parametrii măsurați situându-se în limitele normale pentru această perioadă. De asemenea, luând în considerare imaginile satelitare prezentate, distanța între gura de vărsare a Niprului și apele teritoriale românești, deplasarea maselor de aer și a curenților marini, temperatura și salinitatea apei, specialiștii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic, sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toți parametrii și suntem pregătiți să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în urma consultărilor. La Ministerul Mediului s-a constituit un grup de lucru care să continue monitorizările, cu specialiști din toate instituțiile abilitate.

Alianță împotriva zvonurilor false

Și noul ministrul al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan Radu Oprea, a reacționat imediat. Acesta a postat pe pagina oficială de Facebook a ministerului un mesaj care are ca scop stoparea campaniei de fake news, arătând că nu există risc de holeră pe litoralul românesc – ceea ce a anunțat oficial și Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP): „Nu există risc de holeră pe litoralul românesc! În ciuda zvonurilor şi informaţiilor nefondate care s-au perpetuat în ultimele zile în rândul turiştilor şi în mass-media, INSP - Institutul Naţional de Sănătate Publică, care monitorizează atent calitatea apei în perioada estivală, a anunţat că nu există risc de îmbolnăvire cu holeră în Marea Neagră”, este mesajul noului ministru al Turismului.

Acesta mai precizează că românii nu au niciun motiv să-şi anuleze vacanţele pe litoralul românesc și condamnă zvonurile despre așa-zisul risc de contaminare cu holeră, care s-au răspândit săptămâna trecută. „Este momentul să punem capăt acestei dezinformări! Nu există niciun risc de holeră pe litoral în ţara noastră. Situaţia este atent monitorizată de autorităţi - Institutul Naţional de Sănătate Publică, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa şi Direcţia de Sănătate Publică Tulcea. Turiştii sunt în siguranţă!”, a explicat Ştefan Radu Oprea.

Patronatele apără litoralul, cu buletine de analiză a apei

Despre inexistența pericolului au dat declarații și reprezentanții altor instituții, printre care DSP și Apele Române, care au prezentat rezultate ale buletinelor de analiză. Imediat au reacționat și asociațiile patronale din turism, începând cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), care a dat un comunicat de presă, după ce a cerut explicații de la mai multe instituții, cu privire la calitatea apei din Marea Neagră și la pericolul pe care l-ar putea reprezenta situația din Ucraina.

„Calitatea apei pe litoralul românesc este excelentă. Autoritățile române asigură monitorizarea constantă și raportarea transparentă a calității apei de îmbăiere. De asemenea, și autoritățile din Bulgaria transmit că litoralul bulgăresc este sigur, nefiind în niciun fel afectat. Speculațiile legate de o eventuală răspândire a unui presupus virus în apa mării s-au dovedit simple zvonuri alarmiste, nefondate, știri false. Aceasta în pofida realității, care indică faptul că în acest an, pentru litoralul românesc se constată o creștere considerabilă a rezervărilor”, a anunțat ANAT, solicitând sprijin pentru lupta împotriva dezinformării.

Au mai transmis comunicate de presă și buletine de analiză care să confirme calitatea apei de mare și alte asociații patronale din HoReCa, printre care Federația Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și RESTO Constanta: „Având în vedere campania de propagare de știri false, derulată în fiecare an, împotriva Litoralului românesc, solicităm instituțiilor abilitate să se sesizeze și să monitorizeze sursele și obiectivele reale pe care le urmăresc cei care lansează aceste campanii. Noi, operatorii ce formăm Industria Ospitalității de pe Litoral, dezavuăm ferm aceste campanii de manipulare publică, ce reprezintă adevărate atacuri ce lovesc în interesele a mii de operatori privați, ce susțin economia, bugetele locale și centrale, dar lovesc și în interesul major al României”, a transmis Corina Martin, președinte de onoare RESTO Constanta și secretar general FPIOR.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

ANAR și ICDM „Grigore Antipa” vor intensifica determinările fizico-chimice, atât la stațiile hidrometrice de coastă, cât și în largul Mării Negre, pentru a putea preveni orice potențial pericol. Reprezentanții INSP și DSP din Constanța și Tulcea vor continua monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate.

 

Reprezentanții Ministerului Transporturilor au prezentat capacitatea de intervenție pentru combaterea eventualelor fenomene de poluare, declarând că sunt pregătiți să intervină în orice moment, dacă ar fi cazul.

×
Subiecte în articol: Julian Popov fake news holeră