Nivelul dobânzii de referință a ajuns astfel la 5,25%, după zece majorări consecutive, începând din martie 2022.
"Pentru a determina nivelul adecvat al politicii monetare, oficialii vor studia cum vor evolua în următoarele săptămâni şi luni economia, inflaţia şi pieţele financiare. Inflaţia rămâne la un nivel ridicat iar piaţa forţei de muncă creşte într-un ritm robust", arată Fed.
Următoarea ședință de politică monetară va avea loc în iunie 2023.
"Recentele evoluţii vor avea probabil ca rezultat o înăsprire a condiţiilor de creditare pentru gospodării şi companii, afectând activitatea economică, angajările și inflaţia", transmite instituția.
PIB-ul sua a crescut cu numai 0,3% în primul trimestru din 2023, față de sfârșitul anului 2022 și cu 1,1% în ritm anual.
Totodată, sistemul bancar este zguduit de colapsul mai multor bănci americane, printre care Sillicon Valey Bank și First Republic, ultima fiind preluată de JPMorgan Chase.
Sistemul financiar este afectat de majorările dobânzii cheie, de la 0,25% în urmă cu un an, la 5,25% în prezent.
Ce va decide BCE
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) se întrunește, joi, și este de așteptat să anunțe o nouă majorare a dobânzii de referință. Instituția financiară europeană a crescut de 6 ori consecutiv dobânda cheie din iunie 2022, cu câte 0,50%.
"Nu a venit încă momentul să ne oprim din majorarea dobânzilor", a spus , Philip Lane, economistul şef al BCE.
În prezent, dobânda de referință este de 3% și se așteaptă să crească la 3,25%.
BCE urmărește încetinirea cererii de credite imobiliare, de consum și investiții pentru a stopa inflația.
Inflația a ajuns la 7% în zona euro în aprilie 2023, mult peste ținta de 2%. PIB-ul a crescut doar cu 0,1% în primul trimestru din acest an. S
Se estimează că BCE va continua majorarea dobânzii.